Krátce po druhé hodině ranní přijali pražští policisté oznámení o světelném nápise na Rožmberském paláci na Pražském hradě. „Okamžitě po té, co jsme přijali oznámení, jsme incident začali prověřovat. Nasadili jsme i policejní vrtulník, abychom lépe určili zdroj, odkud promítání pochází, ten jsme ale nenalezli,“ sdělil Blesku policejní mluvčí Richard Hrdina.

Organizace je připravena nést následky

K akci se později přihlásila apolitická organizace Český královský institut (ČKI). „ČKI je nově vznikající nepolitická organizace, která si klade za cíl mimo jiné šířit myšlenky monarchie v Česku, a to napříč společností. K tomuto účelu využívá různé formy, jako například besedy, debaty, publikační činnost. V rámci zviditelnění se však naše organizace rozhodla, využít také netradiční formu, konkrétně krátké osvícení stěny Pražského hradu nápisem “monarchie, ne anarchie”, uvedl ředitel ČKI Zdeněk Prázdný.

„To, že tento akt rozvíří debaty, jsme očekávali. Nechtěli jsme tímto nikoho urazit a jsme případně připraveni nést následky, ale nejsme si vědomi toho, že bychom provedli něco nezákonného, jelikož osvícení proběhlo mimo ochranné pásmo Hradu,” dodal ředitel.

K situaci se vyjádřil i mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček, i když poněkud neurčitě. „Pokud opravdu šlo o nápis Monarchie, má velmi úzký vztah k tomuto paláci. Ústav šlechtičen totiž založila císařovna Marie Terezie,“ napsal v SMS zprávě serveru iRozhlas.

Šetření pokračuje

Policie se incidentem i nadále zabývá, jaký by případně organizátory mohl čekat postih, policejní mluvčí nechtěl komentovat. „Stále probíhá šetření, proto bych zatím postih nerad kvalifikoval,“ uzavřel Hrdina.

Fotogalerie
3 fotografie