Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Lékaři se přou o Zemanovu sklenku vína po špitále. Bylo to nealko, tvrdí Ovčáček

Autor: ČTK, ula, kal, simao - 
24. září 2021
05:00

Prezident Miloš Zeman byl ve středu propuštěn z Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) v Praze, ve které strávil osm nocí. Lékaři během vyšetření zjistili, že trpí mírným vyčerpáním a dehydratací, dostával proto infuze. Hned po propuštění Zeman jednal např. s ministryní Alenou Schillerovou (za ANO) nebo zástupci ODS. Kromě vody měl Zeman při jednání na stole i víno. Zeptali jsme se lékařů, zda by alkohol v takové situaci byl problematický. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček později uvedl, že víno bylo nealkoholické.

Pražský hrad označuje více než týdenní pobyt v nemocnici za rekondiční. Ředitel Odboru protokolu Kanceláře prezidenta republiky Vladimír Kruliš řekl, že Zeman se cítí dobře a zmínil, že mu lékaři aplikovali draslík. Cítí se proto být posílen silou draslíku. Podle videozáznamu se na konci odpovědi prezident označil za „draslíkového muže“. 

Nedostatek draslíku (v lékařské terminologii hypokalémie) se u pacientů projevuje svalovou slabostí. Jeho nízká hladina bývá často spojována také s nepravidelným srdečním rytmem. Nedostatek draslíku podle odborných publikací také zvyšuje riziko diabetu.

Hrad: Víno bylo nealkoholické

Čerstvě propuštěný Zeman měl podle fotografie, která se objevila na twitteru, při jednání se zástupci ODS na stole vodu a bílé víno. To bylo zhruba tři hodiny poté, co prezident z nemocnice odjel. Blesk Zprávy hradního mluvčího Ovčáčka ihned po schůzce kontaktovaly. Ptali jsme se, zda jde opravdu o alkoholické víno. Neodpověděl.

Ovčáček se vyjádřil až ve čtvrtek odpoledne pro Rádio Impuls. „Pan prezident musí po infuzích draslíku dodržovat určitý režim, takže to víno bylo nealkoholické. K porušení doporučení lékařů po infuzích nedošlo,“ řekl hradní mluvčí.

Lékař: Je divné, že nevíme nic o prezidentově zdravotním stavu

Prezident se tedy zachoval správně, ale kdyby víno bylo alkoholické, byl by to problém? Názory lékařů se liší. Upozorňují navíc, že v diskuzi jsou podstatné i jiné věci. „Na to se nedá nic moc říci, museli bychom znát přesně nemoci, na které se daný pacient léčí, protože jsou nemoci, u kterých to možné není, a nemoci, u kterých to možné je, ale bez přesné znalosti pacienta na to nejde dát přesnou odpověď,“ řekl MUDr. David Halata, praktický lékař a člen výboru Společnosti všeobecného lékařství (SVL) ČLS JEP.

MUDr. Cyril Mucha, praktický lékař z Prahy a člen výboru Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP, k tomu říká: „V prvé řadě bych řekl to, že v demokratickém státě je divné, když nevíme nic o prezidentově zdravotním stavu. To, že někdo řekne, že byl na draslíku, to je opravdu zvláštní, v medicíně to není příliš časté,“ poznamenal lékař na dlouhé otálení a následné sdělení Hradu, s čím se hlava státu vlastně léčí.

„Pokud je člověk na intenzivní léčbě, tak je pak poměrně špatné dopřávat si vína,“ dodal Mucha.

„Sklenička vína určitě neuškodí, pokud na ní byl dotyčný zvyklý. Je to nápoj, pacient po hospitalizaci doplní tekutiny,“ myslí si naopak Lubomír Nečas, lékař, který měl k Miloši Zemanovi v minulosti blízko.

„Ano, nepochybně pacient tekutiny doplnit musí, ale alkohol nefunguje jako nápoj, alkohol působí močopudně a odvádí vodu z těla, proto se v létě doporučuje, aby lidé nepili alkohol,“ oponuje MUDr. Cyril Mucha.

Video  Zdravotní stav prezidenta: Kolik toho máme vědět?  - Blesk TV, Mall TV
Video se připravuje ...

Zeman do střešovické nemocnice nastoupil v úterý 14. září, podle Pražského hradu na plánovaný pobyt. K hospitalizaci se zástupci Kanceláře prezidenta republiky vyjádřili až po dvou dnech. Mluvčí Hradu tehdy na webu uvedl, že lékaři neobjevili žádné potíže, které by prezidenta ohrožovaly na životě. U prezidenta zjistili dehydrataci a mírné vyčerpání. Zeman absolvoval krevní odběry nebo vyšetření na CT a sonografii. Dlouhodobě se prezident léčí s neuropatií nohou a cukrovkou. Kvůli potížím s nohama začal letos používat invalidní vozík.

Během pobytu v nemocnici Zeman přijal několik návštěv, opakovaně za ním přijela manželka Ivana a kancléř Vratislav Mynář, navštívili ho i dcera Kateřina, premiér Babiš, bývalý prezident Václav Klaus nebo kardinál Dominik Duka.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kradudoroztrhanitela ( 26. září 2021 22:00 )

U závisláků to je normální.

kradudoroztrhanitela ( 26. září 2021 21:59 )

Původně byl náš jogurt 200 gramů. Dovážené měly víčko kelímku stejný průměr, ale kelímek se směrem dolů zúžoval a již měl jen 150.

luder ( 26. září 2021 01:48 )

Miloš Zeman si s tím vínem zase vystřelil z novinářů a ty mu to sežrali i s navijákem, paskřivci!

gemino ( 24. září 2021 21:13 )

Nikdy jsem neslyšel, že by notorický alkoholik pil nealko víno. Vy ano?

nespokojeny ( 24. září 2021 17:50 )

Potvrzuji, článek k ho..u.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa