Někdejší příslušníci StB podle obžaloby šikanovali člena hudební skupiny The Plastic People of The Universe Vratislava Brabence, zpěváka kapely Extempore Jaroslava Neduhu a chartisty Janu Převratskou a Jiřího Chmela. Bezdůvodně je zadržovali a opakovaně prohledávali jejich byty. Všichni čtyři poškození se následně na počátku 80. let vystěhovali z Československa.

„Velmi sofistikovaným způsobem nutili osoby, aby opustily svoji vlast, kde se narodily a měly své zázemí,“ prohlásila soudkyně. Příznivce či signatáře Charty 77 čtveřice podle obžaloby šikanovala, zastrašovala, vyhrožovala jim trestním stíháním i únosy členů rodiny. Podle Kalašové je usvědčily výpovědi obětí i listinné důkazy. Mužům hrozily tresty tři až deset let vězení.

„Morální odsouzení“

Kalašová poznamenala, že nevyhověla obžalobě ve výši uložených trestů. Státní zastupitelství žádalo pro všechny tříleté podmíněné tresty. Podle soudkyně bylo ale trestní stíhání zahájeno velmi pozdě, věk obžalovaných se pohybuje od 65 do 78 let. Tresty proto ukládala spíše symbolické. „Je to jakési morální odsouzení,“ uvedla.

Obžalovaní na počátku hlavního líčení vinu odmítli. Řekli, že se s oběťmi nesetkali a že dělali u StB jinou práci. Všichni muži navíc uvedli, že se nemohli účastnit akce Asanace, protože norma podle nich byla zrušena v roce 1978. Obžaloba přitom mluví o skutcích po roce 1980.

V kauze původně čelil obžalobě ještě Jaroslav Maryško, který se ale letos v únoru dohodl se státním zástupcem na dvouletém podmíněném trestu. Dohoda je pravomocná.

Fotogalerie
3 fotografie