Chladnokrevný zabiják Jiří D. se nejdřív mstil lidem, kteří se nechovali podle jeho očekávání, pouze ve svých představách nebo prostřednictvím videí na YouTube, to se ale změnilo 25. června. Ten den zaútočil poprvé, a to na bývalou kolegyni z práce, když ji polil kyselinou na parkovišti společnosti Aero Vodochody v Odolené Vodě za to, že mu neopětovala city. 

Policisté po něm okamžitě rozjeli pátrání. Když v sobotu navštívili byt v pražské Libni, kde měl nahlášené trvalé bydliště, překvapil je nástražný výbušný systém narafičený mezi dveřmi. Podle CNN Prima News i tohle měla být pomsta - zřejmě chtěl usmrtit majitelku bytu, s níž měl dříve také spory. Jiřího D. ale v bytě neobjevili.

Další na seznamu lidí, komu se chtěl pomstít, byla právě úřednice úřadu práce Prahy 2, paní L., která jeho řádění podlehla. Právě s ní měl už v minulosti spory, jak následně potvrdili policisté. Úřad práce mu totiž po jeho propuštění v roce 2015 několikrát zamítl podporu v nezaměstnanosti a pod rozhodnutím, které sám Jiří D. zveřejnil, byla podepsaná paní L. Muž byl údajně následně vyřazen z evidence úřadu, protože nechodil na schůzky.

Msta za spiknutí

Ve své fantazii pak vykonstruoval příběhy o velkolepém spiknutí, úřednice měla být jeho součástí. „L. byla použita jako návnada. Scénář byl vypracován takto: L. bude neustále zamítat podporu a Jiří D. se dostane do finanční tísně, potom jí rozmlátí hlavu na kaši železnou tyčí. Poté bude obviněn z pokusu o vraždu a bude vymalováno. Rozkrádačka v Aeru bude navždy ututlaná,“ uvedl o sobě ve třetí osobě. Podle jeho teorie vše řídili „dva muži s pistolí“, kteří paní L. dávali rozkazy.

Nakonec v úterý 29. června došlo k nejhoršímu. Jiří D. přišel na pobočku úřadu práce a chladnokrevně úřednici paní L. zastřelil. Poté z místa činu utekl.

Paní Kateřina, která zrovna 29. června nastoupila na svou první denní směnu v Libeřských lahůdkách, které sousedí s úřadem práce, byla svědkem toho všeho z nebetyčné a nezáviděníhodné blízkosti.

Svědkyně: „Pak nastal mumraj“

„Neslyšeli jsme vůbec žádný výstřel,“ řekla. Prý ani úřednice, které v inkriminovanou dobu kouřily venku, si ničeho nevšimly. „Ale pak nastal mumraj,“ popsala pro pražský Deník. „Do prodejny vtrhli ozbrojení policisté a řekli nám, co se děje,“ dodala svědkyně události. Následoval několikahodinový průzkum kriminalistů, kteří vyslýchali svědky a celou událost prošetřovali.

Policisté pak muže po několika hodinách vypátrali. Nyní je v cele předběžného zadržení, v pátek by Obvodní soud pro Prahu 2 měl rozhodnout o jeho vzetí do vazby. Policisté střelce obvinili, a to pro více závažných trestných činů, mimo jiné zločin vraždy, za což mu hrozí dvacetileté vězení nebo i výjimečný trest. 

Video
Video se připravuje ...

Takhle policisté dopadli šíleného vraha v centru Prahy 

Video
Video se připravuje ...

Video ze zatýkání muže podezřelého z vraždy pracovnice úřadu práce Instagram/Andrej_O

Video
Video se připravuje ...

Kriminalisté v Palackého ulici dopadli nebezpečného střelce, který střílel na úřadu práce na Vinohradech. (29. červen 2021) Tomáš Dočekal

Fotogalerie
90 fotografií