Nad tím, čeho se muž dopustil, zůstává zdravý rozum stát. Psychicky zjevně narušený šílenec děsil v uplynulých dnech obyvatele Prahy a středních Čech - v pátek totiž započal svou pomstu za domnělá příkoří z minulosti. Exkolegyni poleptal v pátek u firmy Aero Vodochody kyselinou, u dveří ve svém bytě pak nastražil výbušninu, která při zásahu zranila policistu, a nakonec v úterý vešel do budovy úřadu práce v pražské Bělehradské ulici a zastřelil jednu ze zaměstnankyň, která mu dříve opakovaně nepřiznala podporu v nezaměstnanosti.

Po několikahodinovém pátrání ho v úterý v 15:00 v Palackého ulici v centru Prahy dopadla kriminálka. Měl u sebe nelegálně drženou zbraň, další zbraň - podomácku vyrobenou brokovnici - objevila policie v jeho autě. Muž hned po zadržení putoval do cely předběžného zadržení. Policisté pak záhy podali podnět na jeho vzetí do vazby, státní zastupitelství následně návrh doručilo k soudu. 

Obvodní soud pro Prahu 2 pak Jiřího D. v pátek ráno do vazby skutečně poslal. „Návrh byl podán z důvodu vazby útěkové a předstižné,“ řekl už ve čtvrtek Blesku mluvčí státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. To znamená, že panují obavy, že muž uprchne nebo se bude skrývat, aby se tak trestu vyhnul, a že bude v trestné činnosti pokračovat. Tytéž důvody v pátek potvrdila mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 2 Marcela Pröllerová.

Zločincův příjezd do budovy ve Francouzské ulici provázela zvýšená bezpečnostní opatření - přivezla ho zásahová jednotka ozbrojená samopaly. Spoutaný muž měl nasazenou neprůstřelnou vestu. Na sobě měl stejnou kostkovanou košili, ve které ho kriminalisté zadrželi, a přes ústa nasazený respirátor.

„Vražd nelituje“

V soudní síni se při jednání, které bylo neveřejné, podle soudce Jiřího Horkého choval hrubě a arogantně, soudce ho musel vykázat. Státní zástupkyni dokonce označil za „ropuchu“!  Muž je podle Horkého obviněný i z těžkého ublížení a z nastražení výbušného systému. Soudce tak potvrdil, že případ střelce zahrnuje zároveň páteční poleptání ženy kyselinou před podnikem Aero Vodochody i sobotní výbuch a související zranění policisty v bytě v pražské Libni. „Vůbec nelituje nějakých vražd, nějakých nástrahových systémů. Lituje pouze toho policistu. Ostatní si to zasloužili a měli být potrestáni,“ popsal Horký myšlenkové pochody střelce.

Při vazebním zasedání se muž podle Horkého odmítl vyjádřit k aktuálním skutkům. „Začal tady vytahovat trestnou činnost, za kterou byl odsouzen u Okresního soudu Praha-východ: pomluvy proti zaměstnancům Aero Vodochody,“ uvedl soudce. „Vzhledem k tomu, že jsem ho upozornil na to, že neprojednávám trestnou činnost, pro kterou byl pravomocně odsouzen, odmítl se dále bavit,“ pokračoval.

Obavy z útěku podle Horkého u obviněného panují proto, že nyní nemá bydliště a nemá se kde zdržovat. Nebezpečí, že by pokračoval v trestné činnosti, je pak podle soudce zjevné. „I zde v jednací síni začal zase vytahovat osoby, které se ho měly dotknout, se slovy, že zkorumpovaná justice si s ním vytřela otvor, a musí tedy na to reagovat,“ podotkl Horký.

„Chcípni, ropucho“

Podle soudce má muž „v merku“ i státní zástupkyni, která dozorovala kauzu pomluv. Horkému zase v pátek připomněl jeho dávné pochybení při propuštění několikanásobného vraha Ivana Roubala z vazby. „Takže má informace o všech lidech, kteří se jeho osoby dotýkají,“ upozornil soudce. “Při odchodu se naklonil nad paní státní zástupkyni a řekl jí: Chcípni, ty ropucho,“ dodal.

Rozhodnutí o vzetí do vazby je pravomocné, protože muž se vzdal práva podat stížnost. Eskorta ho následně převezla do pankrácké věznice. Soudce požádal, aby ho tam stráž podrobila zvýšenému dohledu.

Policisté už dříve uvedli, že muž vraždil ze msty a plánoval vraždit dál. „...chtěl pokračovat v páchání zvlášť závažných zločinů, které měly být namířeny proti osobám, se kterými měl v posledních letech spory,“ uvedl policejní mluvčí Jan Daněk. Nebezpečí tak hrozilo kolegům ze zaměstnání, různým institucím i rodinným příslušníkům.

Video
Video se připravuje ...

Takhle policisté dopadli šíleného vraha v centru Prahy 

Fotogalerie
224 fotografií