V noci na středu vyráželi záchranáři ke dvěma zraněným lidem v Ploskovické ulici v Dolních Chabrech. Někdo tam měl prý pobodat maminku se synem. Ženě je podle informací Blesku 40 let, je maminkou tří nezletilých dětí a je velmi vzdělaná. „Na místo vyrážely dvě záchranářské a dvě lékařské posádky i inspektor ke dvěma velmi vážně poraněným osobám a převezli je do nemocnice,“ řekla Blesku mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová ve středu ráno.

Krátce poté vyhlásili policisté pátrání po čtrnáctiletém chlapci z Prahy, kterého hledali v souvislosti s násilným trestným činem. Policejní mluvčí Violeta Siřišťová uvedla, že nemohou vyloučit, že je hledaný zraněný nebo ozbrojený. Po dítěti pátraly prvosledové hlídky v neprůstřelných helmách a s dlouhými zbraněmi, psovodi, policisté na koních i vrtulník s termovizí. 

Chlapce se podařilo nalézt kolem jedenácté hodiny na druhém konci ulice, ve které se odehrál hrozný útok. „V současné chvíli nebudeme k věci poskytovat další informace,” uvedla Siřišťová. Na místo vyrazila také pražská záchranka. „Záchranáři a lékaři ošetřili zraněnou osobu a odvezli ji do nemocnice,” sdělila bez bližších podrobností Poštová. V jakém stavu všichni tři zranění jsou, zdravotníci odmítli komentovat.

Podle informací Blesku, které potvrdil jeden ze sousedů, měl být hledaný chlapec bos, a měl mít zranění od nože a pohmožděná žebra. „Jak se dostal na druhý konec ulice do zahrady, to netuším, ale nejspíš to tu dobře znal,“ myslí si soused.

Policisté celý případ podle prošetřují coby vraždu ve stádiu pokusu. „V souvislosti s tímto případem byly ve věci zahájeny úkony trestního řízení pro trestný čin vraždy ve stádiu pokusu. V případě odsouzení za tento trestný čin hrozí trest odnětí svobody na patnáct až dvacet let nebo výjimečný trest,“ potvrdila Siřišťová. Všichni tři aktéři by v současnosti měli být v kritickém stavu v pražských nemocnicích.

Co řekli sousedé?

Hledaný chlapec je podle informací Blesku skaut, s pobodaným chlapcem se prý znali. „Ti kluci byli známí a vím, že si rozuměli. Netuším, co se mezi nimi stalo,“ popsal Blesku ve čtvrtek jeden ze sousedů. Ten znal rodinu pouze od vidění.

„Probudil mě vrtulník, který nad námi létal, a také policejní a záchranářské vozy,které nám blikaly modrým světlem do oken,“ popsala sousedka hororovou noc. „Podle toho, jak vrtulník vrhal světelný kužel, jsem věděla, kde zhruba se co stalo. Létal nízko, v noci, byla půlnoc, takže to byl strašný rámus. Ale doteď nevím, co přesně se vlastně stalo. Vše znám zatím jen z rádia nebo z novin.“

Tragická ulice

Bohužel to není poprvé, co se v ulici odehrála tragédie. Loni v červenci vyjížděli záchranáři k 42letému muži, který se topil. „Zasahovala lékařská a záchranářská posádka i inspektor. Muže resuscitovali nejprve svědci na místě, pak i záchranáři, bohužel ale zemřel,“ popsala Poštová neštěstí z loňského léta.

Historie různých událostí, při kterých bylo zapotřebí policistů či záchranářů, tím ale nekončí. Podle místních zde nezřídka dochází ke krádežím. „Zloději často chodili přes pole,“ sdělil soused s tím, že na první pohled klidná lokalita zase až tak moc klidná není.

Jiná sousedka pro Blesk.cz uvedla, že v 70. letech v této lokalitě došlo k nechvalně známému vyloupení domu. „Byla to skoro polovražda. Zloději se vloupali do domu, kde napadli a svázali pár, o vše je okradli. Měli z toho pak velké trauma,“ vypověděla rodačka z Chaber, které je 83 let.

Video
Video se připravuje ...

Nezletilý chlapec pobodal v domě v Dolních Chabrech ženu a jejího syna Václav Burian

Fotogalerie
92 fotografií