O nepochopitelném jevu informoval na sociálních sítích v pondělí ráno politik Jiří Pospíšil (TOP 09), který je zároveň předsedou Nadace Jana a Medy Mládkových, která provozuje Museum Kampa. Venkovní výstava je projektem zmíněného muzea a nachází se přímo před jeho branami v parku Kampa.

Někdo nám v noci zničil výstavu připomínající vraždu Milady Horákové a procesy 50. let,“ uvedl Pospíšil k několika fotkám, na nichž je patrný zdevastovaný stav několika výstavních panelů. Některé jsou stržené úplně, jiné odlámané či jinak poničené.

Bezprecedentní útok

Odsuzuji tento šílený vandalský čin. Ukazuje se bohužel, že některým lidem není nic svaté. Takto zostudit památku obětí komunistické totality je pro mě naprosto nepochopitelné,“ uvedl dále Pospíšil. K vandalismu se vyjádřil také starosta Prahy 1 Petr Hejma (STAN): „Odsuzujeme tento vandalský čin a věříme, že jeho pachatel bude co nejdříve odhalen a potrestán. Je to bezprecedentní útok na památku a odkaz Milady Horákové.“

Podle Hany Křížové, mluvčí Policie ČR, byly poničeny čtyři panely výstavy. „Celou událost prošetřují policisté z místního oddělení pro podezření ze spáchání trestného činu poškození cizí věci,” sdělila pro Blesk.cz. Napáchané škody by se podle ní mohly pohybovat v řádech desetitisíců.

Fotogalerie
21 fotografií