Desítky let trvající sousedské spory vyvrcholily loni 20. listopadu. Muž si podle obžaloby na osmapadesátiletou ženu počkal ráno, když odcházela do zaměstnání, předtím si nachystal železnou tyč a do kapsy si vzal nůž. Když žena vyšla z domu, opakovaně ji udeřil do hlavy, nůž k útoku nepoužil. Ženu pak nechal ležet před domem a vrátil se k sobě do bytu.

Muž ve čtvrtek nepopřel, že ženu zabil, odmítl ale, že na ni čekal s úmyslem vraždit. Tvrdil, že si se sousedkou chtěl vše vyříkat, tyč si nachystal pro případ, kdyby před dům přišel i manžel oběti. Nůž údajně nosil běžně v kapse. Když žena vyšla z domu, muž se s ní začal hádat. „Řekl jsem jí, aby se na nás vykašlala, a když jsem viděl, že s ní žádná domluva není, vzal jsem si z rohu přístavby trubku a dvakrát, třikrát jsem ji bouchnul, ale to jí ještě nic nebylo,“ řekl soudu. Hádka pak podle něj pokračovala. „Když jsem zjistil, že mi nedá pokoj a že mě bude furt provokovat, tak jsem ji... víte, co myslím,“ doplnil muž.

Dělal jako by nic

Tělo zavražděné našli na zemi bez známek života dva sousedé. „Když jsem šel zpátky, soused, co bydlí pode mnou, na mě volal: ,Pojďte sem, pojďte sem!' V té tmě nevěděl, co se děje. No, a ona tam ležela,“ popsal v osudný den muž pro Blesk.cz. Muž si na ženu počkal, když odcházela do práce. „Musel si na ni počkat. Chodila ráno v pět se psem a v pět deset vyjížděla z baráku do práce. Tak jestli vyběhl z bytu, nebo jestli tam někde čekal. Já nevím no prostě…,“ popsal zdrcený soused.

Po chladnokrevné vraždě si šel v klidu dát svačinu. „On si doma dával kafe se sušenkama, to mi říkala žena. Úplně normálně odešel, jako když se nic nestalo,“ řekl nechápavě muž, který nechtěl být jmenován. „Mámo, je to v pytli, asi jsem tu krávu zabil,“ řekl prý po činu manželce, když se vrátil do bytu.

Obviněný Karel dodal, že se viny nezříká. Tvrdí ale, že reagoval na dlouhodobou šikanu právě ze strany oběti a její rodiny. Vinu podle něj nesou i jeho rodiče, kteří ho bili a týrali. Na dotaz soudce, zda se mu zdá přiměřené řešit sousedské spory tímto způsobem, odpověděl, že si myslí, že není sám, kdo je takto řeší. „Vražd je 150 za rok, takže je to podobné,“ prohlásil obžalovaný.

Příbuzní zabité ženy odmítli tvrzení, že někomu ubližovala nebo vyhrožovala. Její sestra dnes uvedla, že oběť měla spory spíše s mužovou manželkou. Obou se však podle ní bála. Spory podle sestry vznikaly spíše kvůli zbytečnostem. „Nikdo mu nic nedělal,“ řekla soudu sestra.

Důchodce už ženu v minulosti jednou napadl, v roce 2014 byl odsouzen za to, že ji u její zahrádky udeřil do hlavy sekerou. Soud mu tehdy uložil podmínku a zakázal mu ženu i její rodinu kontaktovat. Muži také nařídil navštěvovat psychologa.

Dlužil jim peníze

Podle manžela muž ohrožoval nejenom jeho rodinu, ale i další sousedy. „To je nebezpečný, zlý člověk. Říkám to už u druhého soudu. On útočí na ženy, na slabší,“ vypověděl muž. I on zmínil sousedovu ženu, která podle něj na jeho manželku často slovně útočila. Oba se údajně na jeho manželku zaměřili poté, co byl muž za její první napadení odsouzen. Podle dcery zabité mohly hrát roli peníze, které musel po prvním útoku oběti platit jako odškodné.

Příbuzní po agresorovi požadují celkem šest milionů korun jako nemajetkovou újmu. Dalších 200 000 korun chce ministerstvo spravedlnosti, tyto peníze totiž vyplatilo rodině jako pomoc obětem trestných činů.

Video
Video se připravuje ...

Vražda v Nové Vsi: Muž (70) se přiznal, že zabil sousedku (†58). Blesk/Václav Burian

Fotogalerie
33 fotografií