Přemysl H. (†57) a Marie D. (†72) z pražských Dejvic zmizeli, a i když policie ještě nemá jejich těla, má je za mrtvé. Elitního studenta matematicko-fyzikální fakulty Tomáše (23) už dokonce obvinila z vraždy a jeho přítele, medika Jiřího (24), z podvodu.

Motivem měla být vila za 40 až 50 milionů v pražské Bubenči. „Tu se dvojice snažila získat podvodným způsobem,“ řekl už dříve šéf mordparty Josef Mareš. Ta už vypátrala, že právě Tomáš byl poslední, s kým byl zmizelý pár naposledy viděn.

O dvojici se rozpovídali i sousedé z ulice poblíž dejvického „Kulaťáku". „Tomáš s Jiřím tady u nás v baráku žili. Vyslýchala mě kvůli nim i policie,“ řekla Blesku sousedka mladíků. Nezávisle na ní potvrdil Blesku policejní manévry v domě i další soused.

Terno v dražbě

Jen málokdo však dokáže uvěřit tomu, že má za vším prsty právě tahle dvojice. Prý neměli hluboko do kapsy. O tom svědčí i jejich kšefty. Blesk zjistil, že Tomáš si pořídil před dvěma lety horský hotel v Krkonoších, ve kterém je k dispozici 24 pokojů. „Získal ho v dražbě. Stál ho osm milionů,“ řekl jeden ze známých Tomášovy rodiny. Hotel měl podle dražební vyhlášky hodnotu 10,2 milionu a jeho vyvolávací cena začínala na sumě 6,8 milionu.

Rychlé prachy

Hoteliér se z vystudovaného matematika ale nestal. Dobře si totiž spočítal, že může obratem ruky vydělat pořádný balík. Z dostupných zdrojů byl nabízen za 25 milionů. Koupil ho komplic Jiří. Záhadou však zůstává, proč byla žádost o převod podána na katastr nemovitostí toto úterý. Vždyť to už byl Tomáš pár dní ve vazbě!

Co se stalo?

Přemysl a Marie v červnu záhadně zmizeli. Jejich auto našla policie v Maďarsku, vnitřek auta byl politý naftou nebo benzinem. Při vyšetřování se zjistilo, že Tomáš (obviněn z vraždy) byl poslední, kdo se s nimi setkal. Navíc společně s Jiřím (obviněn z podvodu) byli u toho, když se v Maďarsku odstavovalo auto. Na začátku září policie Tomáše i Jiřího zatkla a pokračovala v hledání těl údajně zavražděného páru. Motivem brutálního činu měla být vila v Bubenči, kterou se někdo pokusil přepsat na firmu Přemysla H., kterou za podivných okolností v té době ovládali už Tomáš i Jiří.

Nejlepší mladý fyzik Česka vrahem?

O zadržení Tomáše v souvislosti s vraždou se mluví i v menším městě, odkud pochází. Nadání v matematice prý zdědil po dědovi z otcovy strany. „To byl machr! Ten když se pustil do mariáše, nikdo na něho neměl,“ vzpomínal jeden z místních.

Svého času se stal nejlepším mladým fyzikem v Česku,“ říká ředitelka střední školy, kam mladík podezřelý z vraždy ještě před pěti roky chodil. „Za vítězství v olympiádě získal ocenění od hejtmana,“ pokračovala ve výčtu jeho úspěchů. Podle jejích slov velký podíl na rozvoji talentovaného studenta měli prý především rodiče. Matka pracuje ve zdravotnictví a otec podniká v těžbě dřeva.

„Vozili ho na soustředění řešitelských týmů, setkávání účastníků olympiád,“ dodala ředitelka školy. Kromě fyziky, vítěz celostátního kola Fyzikální olympiády miloval také lyže, tenis a házenou. „Ocenění města jsme mu udělili i my,“ řekl starosta obce, kde mladík s rodiči žil v nově dostavěném rodinném domě. Snad proto nikoho nepřekvapilo, že se pustil i do komunální politiky a v loňském roce kandidoval, byť neúspěšně, do zastupitelstva obce.

Fotogalerie
15 fotografií