Větev s hnízdem odřízli hasiči z koruny akátu v plzeňských Skvrňanech v pondělí, a prakticky neporušené je předali entomologům. Uvnitř bylo, mimo jiné, asi pět mladých královen, ostatní se nestačily vylíhnout.

Video
Video se připravuje ...

Entomolog Západočeského muzea v Plzni Jan Walter zkoumá první u nás objevené hnízdo sršní asijských. Romana Vébrová

Hmyzu, který do naší přírody nepatří, se podařilo včas zatnout tipec. Sršeň asijská je totiž, na rozdíl od té obecné, menší, ale agresivnější vůči včelám. Ty se jí neumí bránit. Pokud se tyhle sršně přemnoží, znamenají proto pro včely problém.  

Jako do fast foodu

„Úl pro sršeň asijskou představuje něco jako rychlé občerstvení, číhá u vletového otvoru, včely zabijí je a nosí je jako potravu dravým larvám, ty spotřebují velké množství bílkovin, které jim právě včely poskytnou,“ popsal entomolog Západočeského muzea v Plzni Jan Walter.

Samotné dělnice se pak živí hlavně cukrem. Sršeň asijská je na rodzíl od „naší“ sršně obecné menší, tmavší. Konce nožiček má žluté. Vypadá, zjednodušeně řečeno, jako veliká tmavá vosa. Královna narostla o něco více než samci a dělnice. Je štíhlejší, má větší zadeček. Ona a dělnice mají žihadlo, samci nikoli.

Není sršeň jako sršeň

Vůči lidem sršeň asijská výrazně agresivní není. „Kolegovi se dokonce usadila na ruce a krmil ji medem. V klidu pak odlétla, nic mu neudělala,“ popsal Walter. Samozřejmě platí pravidlo sršně nedráždit a nepřibližovat se jim k hnízdu.

Do naší přírody ale tenhle hmyz nepatří. Odborníci proto budou jeho další možný výskyt sledovat. „Nerad bych, aby to zvýšilo vlnu nevole vůči naší sršni obecné. Ta je nezastupitelná, pomáhá třeba regulovat stavy vos,“ dodal Walter.  

Sršní koloběh

A jak to u sršní asijských funguje? „Královna na jaře vybuduje menší hnízdo, vychová si v něm dělnice. Ty jí pak vystaví na vhodném, i vzdáleném stromě hnízdo nové, původní opustí,“ popsal Walter.

Teprve v novém hnízdě se líhnou samci, další dělnice a nové královny, ty jako jediné přezimují. Zbytek kolonie s původní královnou na podzim uhyne. Mladé královny si na jaře založí každá své hnízdo a celý koloběh se opakuje.

Podezřelý hmyz

Pokud lidé uvidí hmyz, o kterém si budou myslet, že se jedná o invazivní sršeň asijskou, měli by jeho výskyt hlásit.

Nejlépe i s přiloženou fotografií podezřelého hmyzu a místem nálezu odeslat mailem na adresu invaznidruhy@nature.cz . Z plzeňského hnízda bude muzejní exponát.

Fotogalerie
18 fotografií