Ještě loni byl mezi studenty velký zájem pracovat o prázdninách jako brigádník v gastronomii v kempu Keramika. Jenže letos je všechno jinak. Mladí se do práce zrovna nehrnou.

Video
Video se připravuje ...

Automat na nápoje v kempu Keramika u Hracholuské přehrady na Plzeňsku. Zbyněk Schnapka

„Zájem o brigádu je mezi nimi minimální,“ řekl provozní kempu Petr Novák. Tak si v kempu pořídili automat na nápoje. V jeho nabídce je plzeňská desítka, limonáda a dokonce i prosecco.

Nižší ceny

„Jsme jediní v Česku, kde se z automatu čepuje toto šumivé víno,“ řekl Novák. O chytré samoobslužné zařízení je mezi lidmi velký zájem. Aby ne, ceny jsou vyloženě lákavé.

„Nápoje jsou tu levnější než v nedaleké restauraci s obsluhou,“ uvedl Novák. Půllitr piva tu stojí 35 korun, oproti 39 korunám v restauraci. Deci prosecca vyjde na dvacku, v restauraci u obsluhy je o 19 korun dražší. Půllitr limonády je za stejné peníze jako pivo, tedy za 35 korun, oproti 48 korunám v restauraci.

Přístroj si chválí

 Automat stojí v blízkosti stanů a chatek na opačném konci kempu, než restaurace. V obležení je stále. „Důvodem je pohodlnost našich rekreantů, kteří nechtějí v areálu přecházet mezi restaurací a stánkem s občerstvením a raději volí bližší automat,“ dodal Novák.

Lidé si možnost sami se obsloužit vybraným nápojem pochvalují. „Nemusím se od stanu táhnout až k restauraci, tady to mám pro pivo blíž,“ řekl Václav Bárta (36). „Ceny jsou tady nižší, takže si sem klidně dojdu a ušetřím,“ svěřila se Markéta Poprová (21), které si chodí sama čepovat své oblíbené „bublinky“. 

Jak automat funguje

Nejdříve se na displeji zvolí nápoj, který zákazník chce. Pak zaplatí. Buď mincemi nebo kartou, i tou uloženou v mobilu či chytrých hodinkách.

Jestliže požaduje pivo nebo prosecco, musí vzít občanský průkaz a protáhnout ho čtečkou. Tím se ověřuje, že chytré zařízení prodá alkohol tomu, kterému už bylo 18 let. Pak už se jen čepuje do sklenic.

Fotogalerie
8 fotografií