Na nové stezce překlenula Vejprnický potok lávka, nechybí odpočívka a obnovená je tu i studánka. „Cyklisté budou mít teď v sezóně ještě mnoho příležitostí nový úsek využít, a to nejen ve volném čase, ale třeba i při jízdě do práce. Plzeň tak má další cyklovýpadovku. Stezku mohou ale rovněž využít i chodci k příjemné procházce,“ řekl náměstek primátora Aleš Tolar.

Video
Video se připravuje ...

Poslední, chybějící úsek cyklostezky podél Vejprnického potoka mezi Plzní a Vejprnicemi se u "myší díry" na Nové Hospodě napojuje na stezku k Vejprnicím.  Romana Vébrová

Nový 761 metrů dlouhý úsek stezky pro chodce a cyklisty má tři metry široký, asfaltový povrch. Jen asi ve stometrovém úseku, kde prochází městský pozemek mezi soukromými pozemky, se zužuje na metry dva.  Vede převážně při pravém břehu Vejprnického potoka.

„Ten překlenuje téměř 12 metrů dlouhá lávka. Jelikož se jednalo v nemalé části o hodně podmáčené místo s tůňkami a prameny, bylo nutné důkladné odvodnění budoucí stezky,“ uvedl Jan Kuneš ze Správy veřejného statku, který měl stavbu na starosti.

Úsek se začlenil do systému plzeňských greenways, které umožňují pěším i cyklistům pohodlně putovat podél řek a potoků. Kromě stezky v místě, dříve plném náletových dřevin, je nově vysazeno deset javorů. Stavba vyšla na téměř 12 milionů korun.

Fotogalerie
11 fotografií