To, že se lidé neobtěžují respektovat pravidla klidových území, tedy vstup jen po vyznačených trasách, nese trpké ovoce. Šumavský park zvyšuje dohled strážců v oblasti Březníku, vrcholů Špičník, Blatný vrch a v Podroklaní. Projednává se též omezení vstupu do lokality.

Dnes a denně se totiž ukazuje, ať podle vyšlapaných stezek či z veřejně dostupných dat různých sportovních aplikací, že v cenném klidovém území centrální Šumavy, kudy nevedou turistické trasy, je to mnohdy jak o procesí.

Nesmyslný závod

„Doslova vrcholem nerespektování zákonů je pak vypsaná sportovní výzva na jedné ze sportovních mobilních aplikací pro co nejrychlejší proběhnutí části Luzenského údolí, které se účastnily desítky lidí,“ uvedl mluvčí parku Jan Dvořák.

Podle informací blesk.cz se mělo údajně jednat o aplikaci Strava. Běžci tak přiměli správu parku k zintenzivnění dohledu. „Poskytli také údaje pro možné zahájení správního řízení pro porušení zákona o vstupu do klidových území,“ ddal Dvořák.

Citlivý pták

Lokalita je domovem desítek kriticky ohrožených tetřevů hlušců. Jejich zdejší populace je jedinou životaschopnou ve střední a části západní Evropy. Respektování pravidel území, kam je nutné dodržovat omezení vstupu, je tak více než na místě. Tetřev hlušec je totiž velice citlivý na ruch v okolí.

„V zimě, kdy se snaží přežít z minima potravy, na jaře při toku a následném hnízdění a pak v začátcích léta, kdy vyvádí kuřata, která jsou v těchto lokalitách náchylná na prochladnutí,“ řekl náměstek ředitele Správy NP Šumava Martin Starý. Proto se do klidových území nesmí mimo značené trasy.

Jen po značených trasách

Navrhované omezení vstupu se týká oblasti od Mokrůvek až po Ždánidla. Lokalita přiléhá k hranici s Národním parkem Bavorský les, kde už klidové území existuje. Z hraničního chodníku se nyní dá v omezené míře dostat ke Špičníku či Blatnému, od nás tam cesta nevede. Po schválení návrhu bude utrum i z bavorské strany.

Jednání s obcemi, v jejichž katastru k omezení dojde, už proběhlo. „Prášily, Modrava, Kvilda a Železná Ruda, při zajištění prostupnosti území prostřednictvím stávajících značených turistických tras, s návrhem souhlasily,“ řekl Martin Pazourek z NP Šumava. Teď se může vyjádřit veřejnost. Návrh omezení vstupu z důvodu ochrany přírody je dostupný ZDE.

Park v číslech

Klidové zóny jsou nyní na 13 procentech rozlohy šumavského parku. Zhruba půl procenta z toho tvoří vyznačené trasy, kam lidé mohou.

Nový návrh opatření přidává ke klidovým zónám, kam mimo turistické trasy návštěvníci nemohou, asi další necelé jedno procento plochy parku.

VIDEO: Království lesa na Lipně.

Fotogalerie
5 fotografií