Soud rozhodl, že ze zločinu vraždy je vinen pouze Petr P. „Obžalovaný byl odsouzen k souhrnnému trestu odnětí svobody v trvání 17 let se zařazením do věznice se zvýšenou ostrahou,“ potvrdila mluvčí Krajského soudu v Plzni Jana Rubášová.

Matce zavražděného má uhradit nemajetkovou újmu ve výši půl milionu korun. Proti verdiktu se Petr P. na místě odvolal. Jan T. a Jan Š., kteří byli obžalováni spolu s ním, vyvázli bez trestu. „Byli zproštěni obžaloby, neboť nebylo prokázáno, že tento skutek spáchali,“ dodala Rubášová. Oba muži se hned vzdali práva na odvolání.

Střely do hlavy

Tragická událost se odehrála první říjnovou neděli před 12 lety. Obžaloba vinila Jana Š. z toho, že přesvědčil Jana T. a Petra P., aby se zbavili vyhazovače Antonína. Oběť měli vylákat do autoservisu.

„Petr P. jej nejméně čtyřmi střelami zbraní střelil do zad a do hlavy a způsobil mu rozsáhlá poranění spočívající v devastaci mozku, kterým poškozený na místě podlehl,“ uvedl státní zástupce Jakub Kubias.

Tělo pak měli zabalené v koberci odvézt k lesu, polít benzínem a zapálit. Doutnající mrtvolu našel hajný a zalarmoval policii.

Vinu odmítali

Všichni tři muži u soudu vinu odmítli. „S případem nemám nic společného, Tonda byl můj kamarád, znala ho celá rodina, chodili jsme spolu na ryby. Ničí mě, že mě někdo obviňuje z jeho vraždy,“ řekl u soudu Jan T. s tím, že se zavražděným se znali dlouhé roky.  

Obdobně hovořil i Jan Š. „Byli jsme všichni přátelé. V roce 2011 jsem odkoupil ve Varech klub, kde jsme před tím dělali vyhazovače. Jana T. jsem si vzal k sobě, byl rozumný. Antonína jsem znal podle vidění. Konflikt jsme mezi sebou neměli,“ tvrdil Jan Š.

Nové svědectví

Obžalobu odmítl u soudu i jediný potrestaný, Petr P., toho ale soud shledal vinným. Vše přitom vypadalo, že mord zůstane kriminalistickým pomníčkem. Loni ale speciální policejní tým Tempus trojici zadržel. Svědčil totiž muž, který měl obstarat Petru P. vražednou zbraň a později mu přebral partnerku.

Trojice skončila ve vazbě, všem hrozil trest až 20 let v base. Trest si nakonec vyslechl jen jeden z obžalovaných. Verdikt není pravomocný.

VIDEO: První červencovou neděli se krátce po půlnoci před Národním muzeem v Praze pokusil upálit mladík. 

Video
Video se připravuje ...

V neděli krátce po půlnoci se před Národním muzeem pokusil upálit mladík. (2. červenec 2023) Městská policie hl. m. Prahy

Fotogalerie
6 fotografií