Byla noc, pět dní před Štědrým dnem roku 2022, a Martin Trnka se rozhodl. Nejprve vyřadil z provozu 2 z celkových 6 kamer uvnitř rodinného domu v Libni, kde bydlel se svou partnerkou a tchánem. Poté vzal podsedákový polštář ze židle, vložil ho do igelitového pytle a vplížil se do kuchyně, kde spal nemocný tchán Karel na posteli. Přitiskl mu podsedák v igelitu na obličej a začal Karla K. dusit.

„Když se poškozený začal bránit a s obviněným zápasit, stiskl mu obviněný krční tepnu a přitiskl podsedák vložený do igelitového pytle na obličej tak, že na něj působil tupým násilím střední intenzity…,“ popisuje státní zástupkyně Jana Murínová. Aby skutek dokonal, sedl si Martin svému tchánovi na hrudník a igelitku s podsedákem mu tlačil do pusy. Tchán po 5 až 8 minutách bez kyslíku zemřel.

„Chtěl jsem pomoct!“

Motivem černého skutku byla snaha ulevit partnerce, která těžce nesla zdravotní stav svého otce. Jezdila s ním po doktorech, obstarávala mu péči, ale od svého otce se dočkala nevděku a urážek. „Domnívám se, že z lidského hlediska lze pochopit, že pan obžalovaný se snažil své partnerce pomoci. Na druhou stranu zvolil ten nejnevhodnější způsob, jaký se vůbec dal najít. A to, že usmrtil poškozeného,“ uvádí v závěrečné řeči státní zástupkyně.

Martin už loni v létě uvažoval, že by si obstaral morfium a tchánovi ho vpravil do žíly. K tomu nedošlo. Nakonec tchána o půl roku později udusil. „Chtěl bych říct, že celý život jsem slušný a hodný člověk. Chodil jsem do práce, neměl jsem žádné dluhy, neužíval žádné drogy. To, co jsem udělal, jsem nebyl já. To byl asi nějaký zlý Martin,“ řekl v pondělí u soudu obžalovaný a o chvilku později se rozplakal.

Trest 10 let žaláře

Hned po vraždě začal svého činu litovat, spolupracoval s orgány činnými v trestním řízení, poskytl upřímnou výpověď a před soudem uznal vinu. Ačkoliv se v tomto případě dolní trestní sazba pohybuje na 12 letech, navrhla státní zástupkyně trest pod dolní hranicí zákonné sazby ve výši 10 let. Dalším z polehčujících důvodů byla budoucí péče Martina o jeho hendikepovanou partnerku. Ta na něho i přes vraždu jejího otce nezanevřela.

Navíc je prý naprosto ojedinělé, aby se obžalovaný z vraždy ihned přiznal. „Z praxe vím, že pachatelů, kteří by se doznávali v plném rozsahu, je málo,“ sděluje Blesku státní zástupkyně Jana Murínová. Ale od doby, kdy se využívají instituty doznání viny, prohlášení viny nebo žádosti ze strany obžalovaných o uzavření dohod o vině a trestu, podobných případů přibývá. Soudkyně Jana Miklová spolu s dalšími dvěma přísedícími k polehčujícím okolnostem přihlédla.

Obžalovanému byl uložen trest odnětí svobody na dobu 10 let ve věznici se zvýšenou ostrahou. Martin Trnka se z vazby přesune rovnou do vězení.

Video
Video se připravuje ...

Odsouzení Martina Trnky před Městským soudem v Praze. Redaktor Blesku

Fotogalerie
9 fotografií