Blahobytný plaz si lebedil na zahradě u domku ve Vejprnicích u Plzně. Téměř osudovou chybou se mu stalo, že si za prolézačku zvolil plastovou nádobu na sazenice rajčat. Ještěrka podcenila obvod svého těla a v jedné z děr zůstala zaklíněná.

Její nevydařený akrobatický kousek naštěstí neunikl domácím. „Ještěrku přivezli i s plastovým obalem, společnými silami se nám ji podařilo vyprostit,“ popsal zvířecí záchranář Karel Makoň. Vysvobozené zvířátko se mohlo vrátit zpět na zahradu svých zachránců.

Předek protáhl, zadek už ne

Obdobný problém potkal i dospělého srnce v Plzni. Vrátka areálu DEPO2015 vystavila jeho pozadí nemilosrdnou stopku, zůstal bezmocně viset mezi kovovými trubkami. Hrálo se o čas.

Zvířecí záchranář byl mimo město, a tak jej zastoupil vedoucí útulku pro zvířata v nouzi. „Vyndat dospělého srnce z tohoto typu oplocení vyžaduje určitou fyzickou zdatnost, zručnost a zkušenosti,“ vysvětlil Makoň.

Zpátky v lese

Díky spolupráci všech zúčastněných akce klapla, vysvobozené zvíře mohli ochránci převézt do speciální ohrady. „Následně, po konzultaci s veterinárním lékařem, byl srnec ještě téhož dne vypuštěn,“ dodal Makoň. Všichni pak spokojeně sledovali, jak peláší do hloubi lesa.

Fakt, že se plachý srnec, nádherný trofejní kus, dostal až do centra Plzně, ochránce nepřekvapil. „Odchyt srny v těchto místech a v zástavbě není nic mimořádného, zejména samci se často přesouvají na jiné lokality,“ uvedl Makoň. Zvěř se z okrajových částí dostane do centra při kolejích, silnicích nebo podél řeky, v tomto případě nedaleké Radbuzy.

VIDEO: Pejsek Arčibald se stará o čerstvě narozené mládě srny.

Video
Video se připravuje ...

Pejsek Arčibald se stará o čerstvě narozené mládě srny. 

Fotogalerie
10 fotografií