Ondřej působí na operačním středisku záchranářů už 15 let a domluví se hned několika jazyky. Když volal nastávající otec, že jeho žena rodí, ujal se tísňového hovoru sám. Možnost využít tlumočníka by byla problematická, je třeba znát odborné termíny a rychle reagovat.

K rodině okamžitě vyrazili záchranáři z nejbližší základny, v Kralovicích. To už ale bylo zřejmé, že miminko se narodí před jejich příjezdem. „Díky pokynům operátora rodiče porod skvěle zvládli a na svět přišla zdravá holčička,“ uvedl Vítězslav Sladký z krajské záchranky.

Aiša nechtěla čekat

Shodou okolností jel na místo jako službu konající lékař šéf krajských záchranářů Pavel Hrdlička. „Rodičkou byla sice Češka, ovšem telefonující otec pochází z dalekého Kuvajtu. Zdůrazňuji, že se nejednalo o plánovaný domácí porod, rodiče prostě nestihli odjet do porodnice,“ popsal lékař.

Nastávající maminka sice rodila už počtvrté, předchozí porody ale neprobíhaly tak rychle, lékaři je museli vyvolávat. Nepředpokládala tedy, že se vše seběhne tak rychle. „Při našem příjezdu už byla malá Aiša na světě, v pořádku a zabalená v osušce. Náš operátor odvedl opravdu skvělou práci,“ řekl Hrdlička.

Dva překotné porody

Operátor Ondřej tak nejspíše vedl u krajské záchranky vůbec první telefonicky asistovaný porod v cizím jazyce. „Ten patří i v našem rodném jazyce k nejstresovějším hovorům. Operátor nejenže musí volajícím poradit stran mechanismu porodu, ale také bezpečně ověřit, zda se novorozenec rozdýchal a není třeba jej resuscitovat,“ dodal Sladký.

Malá Aiša nebyla tu noc jediným dítětem, které překotně spěchalo na svět. Pár hodin před ní se rodičům ve Zbůchu na Plzeňsku narodila Verunka. „I zde porod proběhl fyziologicky a dítě i matka by měly být v pořádku,“ řekl Sladký s tím, že záchranáři přejí oběma miminkům šťastný vstup do života.

VIDEO: Zaručené tipy k vyvolání porodu.

Video
Video se připravuje ...

Zaručené tipy k vyvolání porodu: Funguje masáž bradavek nebo pohlavní styk? Videohub