Stavbaři nejprve upraví tvar břehu, poté do svahu umístí žulové balvany o váze 50 – 80 kilogramů. Zabrání se tak postupnému sesouvání půdy do rybníka. Přibližně v polovině břehu vyroste schodiště se zábradlím, které umožní pohodlné překonání dva metry vysokého svahu až k hladině vody.

„S realizací jsme čekali na zimní měsíce, abychom vodu z rybníka využili k doplnění dalších rybníků níže po proudu Boleveckého potoka, zejména nedávno sloveného Třemošenského rybníka,“ vysvětlil Martin Gregar ze Správy veřejného statku, který má stavbu na starosti. Hladina Šídkováku by měla kvůli opravám klesnout asi o metr.

Velké úpravy

Šídlovák byl a je mezi plavci jedním z nejoblíbenějších rybníků Bolevecké rybniční soustavy. Před dvěma lety byl u hráze vybudován nový bezpečnostní přeliv. Loni z důvodu bezpečnosti přibyla vrátka na požeráku, tedy vypouštěcí šachtě u hráze.

Na žádost otužilců přibyla na severním břehu nová převlékárna s lavičkami. Koncem srpna nechala Správa veřejného statku, která se o rybník stará, opravit poničený dřevěný přístřešek. V létě přibylo na severní straně Šídlovského rybníka i cvičební nářadí. Oprava břehu vyjde na 2,4 milionu korun.

VIDEO: Nejkrásnější česká přírodní koupaliště.

Video
Video se připravuje ...

Nejkrásnější česká přírodní koupaliště. Videohub

Fotogalerie
4 fotografie