Situace se opakuje i nyní. Trenéra ochránci v dubnu i s družkou nalákali na rohlík, odchytili a převezli na Horní Kokotský rybník na Rokycansku. Jenže ptáky to odtud táhlo k řece. Na křídle měli zastřižené letky, a tak se k milované tekoucí vodě koncem června vydali po svých.

„Kráčeli pěšky po silnici z Horního Kokotského rybníka směrem k řece Klabavě, potažmo Berounce. Nemohl jsem je nechat jít pěšky takovou dálku po poměrně frekventované silnici, a tak jsem je dovezl až na Berounku k Dolanskému mostu,“ popsal zvířecí záchranář Karel Makoň.

Zpět v Plzni

Ani tam to ale ptákům nesedlo. Přitahovalo je město, a tak se nedávno znovu objevili v Plzni. Zatím rejdí po řece Mži u Lochotínské lávky. Samec je po zkušenostech s odchytem poměrně ostražitý.

„Zda na lokalitu dolétli nebo dorazili po vodě od dolanského jezu, se mi zjistit nepodařilo,“ dodal Makoň. Vodáci se tak mají na co těšit. Zpět k jejich klubu to má Trenér už jen kousek…

Trenér je legenda

Poprvé se s labuťákem ochránci setkali před deseti lety v Plzni. Plácal se  v řece Berounce nedaleko kostela sv. Jiří na Doubravce celý zamazaný olejem z rozbité trafostanice. „Museli jsme jej na stanici vykoupat, odmastit a vysušit,“ vzpomínal Makoň.

Později se pták, už s partnerkou, usadil u loděnice rychlostních kanoistů v Plzni. V době hnízdění je proháněl po řece a útočil na ně.

VIDEO: Muž u Vltavy odchytával labutě a nakládal je do osobního auta. Své počínání vysvětloval starostí o jejich zdravotní stav.

Video
Video se připravuje ...

Muž u Vltavy odchytával labutě a nakládal je do osobního auta. Své počínání vysvětloval starostí o jejich zdravotní stav. Městská policie Praha

Fotogalerie
18 fotografií