Labutí pár se vrátil na hnízdiště u centra města, aby tam vyvedl mladé. Problém je, že kolem místa jezdí při tréninku po řece Radbuze rychlostní kanoisté. To labuťáka tak vytáčelo, že na ně ve snaze chránit své teritorium opakovaně útočil.

„Čím více je sluníčka a delší den, tím více je samec napadal a byl v tom houževnatější. Není divu, že některé kanoisty převrátil,“ řekl ochránce přírody Karel Makoň z organizace DESOP.

Chytili ho na rohlík

Na řece trénují i dračí lodě a i na ty si bojovný samec troufal. Opeřeného vzteklouna se v úseku mezi jezem U Mrakodrapu a papírenskou lávkou bály hlavně děti, zabrat dával i dospělým. Na řece tak vydržel jen čtyři dny od svého návratu na hnízdiště. Ochránci přírody samce i s družkou odchytili.

„Šli na rohlík, a tak se to bez problémů podařilo,“ dodal Makoň. Labutí pár převezli do Brd, kde oba ptáky vypustili na Horní Kokotský rybník. Tady mají více klidu i potravy než v Plzni.

Kanoisté v „tréninku“

Labutí samec je mezi plzeňskými vodáky pojem už několik let. Poprvé ho z břehů Radbuzy stěhovali už v roce 2019. Následující zimu jeho družka uhynula a on zmizel neznámo kam.

Do starého hnízdiště se ale vloni vrátil s novou družkou a kanoistům začal znova zatápět. Protože je zároveň povzbuzoval k lepším výkonům, začali mu říkat Trenér.

Poprvé záchranáři labuťáka potkali v roce 2012. Tehdy dvouletého samce vytáhli z Berounky celého umazaného od oleje a dopřáli mu odmašťovací koupel.

VIDEO: Labuť zastavila před časem dopravu na Palackého mostě v Praze.

Fotogalerie
12 fotografií