Novinkou je letos Den otevřených dveří na Masarykově základní škole na Jiráskově náměstí. Ta letos slaví sté výročí a její základní kámen položil Tomáš Garrigue Masaryk.

Tradiční vzpomínkový akt se uskuteční v 17 hodin na náměstí T. G. Masaryka. Odtud pak vyrazí lampionový Průvod světel, který dojde přes Americkou ulici a ulici Bedřicha Smetany na náměstí Republiky. Tam vše zakončí v 18:30 hodin slavnostní ohňostroj.

Osa Americká

Připravená je i nová vzdělávací trasa s názvem Americká – osa centrální oblasti. „Seznámí návštěvníky s jednou z nejvýznamnějších plzeňských ulic a jejím bezprostředním okolím a upozorní na zajímavá místa, události i osobnosti města Plzně z období 1. republiky a 20. století,“ popsala Jana Komišová z magistrátního Odboru prezentace a marketingu. 

Pro děti je jako součást stezky připravená vědomostní soutěž, hrací kartu je možné si vyzvednout v Turistickém informačním centru na náměstí Republiky nebo na Palubě Hamburk u hlavního nádraží. „Po splnění úkolů získá účastník malou odměnu,“ doplnila Komišová.

Stránky přímo k oslavám

 „U některých subjektů, jako jsou například Divadlo J. K. Tyla, Pivovarské muzeum a Plzeňské historické podzemí, je nutné si vstupenky pořídit buď prostřednictvím jejich prodejních webů nebo v pokladnách,“ přiblížila radní Veronika Jilichová Nová.

Kompletní seznam míst a institucí, které jsou součástí programu Plzeňských oslav vzniku republiky, je k dispozici na nových webových stránkách zde, vstupenky na vybraná místa je možné zakoupit na tomto odkazu a v Turistickém informačním centru města Plzně na náměstí Republiky.

VIDEO: Projekce na fasádě Národního muzea při oslavách 100. výročí vzniku republiky.

Video
Video se připravuje ...

Oslavy 100. výročí vzniku samostatné republiky: Podívejte se na projekci na fasádě Národního muzea. Lukáš Červený