Staveniště se předávalo v únoru před dvěma roky. „Loni v červnu jsme kolaudovali v rámci první etapy stavby 77 bytů v sedmi domech, nyní máme dokončenou i druhou etapu, kdy jsme dostavěli deset bytových domů s 52 byty o dispozici 1+kk, 46 byty 2+kk a čtyřmi byty 4+kk, celkem tedy 102 bytových jednotek,“ uvedl náměstek primátora David Šlouf.  

Všechny byty jsou vybavené koupelnou a kuchyňskou linkou, mají balkón či terasu a náleží k nim sklepní kóje. „Kromě vlastních bytových domů jsou součástí druhé etapy stavby také komunikace a terénní úpravy, sadové úpravy, veřejné osvětlení a dětské hřiště,“ doplnil Šlouf.

Byty pro potřebné

Součástí projektu je i obchod na ploše 118 metrů čtverečních. Byty jsou určeny jako dostupné bydlení pro seniory, mladé rodiny s dětmi, osoby s hendikepem, pro pečující o postižené děti, samoživitele a samoživitelky a další skupiny obyvatel. Výběr nových nájemníků už probíhá, někteří si klíče od nového domova již převzali.

Měsíční nájemné u bytů bezbariérových, bytů pro seniory a bytů pro osoby se zdravotním postižením bude činit 50 korun za metr čtvereční. Pro všechny ostatní byty bude měsíční nájemné jako u ostatních standardních městských bytů, tedy 92,07 korun za metr čtvereční.

Plánují další

Město všechny své volné nájemní byty zveřejňuje zde. Lidé v bytové nouzi, ohrožení ztrátou bydlení či patřící do nejzranitelnějších skupin pak mohou kontaktovat přímo městské Kontaktní místo pro bydlení sídlící v Jagellonské ulici 8, kde s registrací zájemcům pomohou úředníci.

Plzeň má aktuálně vytipováno 12 lokalit, kde se plánuje výstavba dalších stovek bytů. Jedná se o lokality Na Jíkalce, na Světovaru, v Liticích, lokalitu Vejprnická – Skvrňanská, Pařížská či  Divadelní.

VIDEO: Základní informace o příspěvku na bydlení shrnuje video od MPSV.

Video
Video se připravuje ...

Všechny základní informace o příspěvku na bydlení shrnuje také video od MPSV. MPSV

Fotogalerie
15 fotografií