Od září bude potřeba zajistit ve školách místa pro 1600 až 2000 ukrajinských dětí. Město ale nechce přeplňovat současné třídy, proto se i po konzultacích s ukrajinským velvyslanectvím rozhodlo vytvořit ukrajinské skupiny.

„Děti tam budou učit ukrajinské učitelky, které se hlásí na úřadu práce,“ řekla dnes novinářům radní odpovědná za školství Lucie Kantorová (ANO). Stejný přístup podle ní zatím jiné město v Česku nezvolilo. Plzeň nechce jít cestou zvyšování počtu dětí v současných třídách, za maximum považuje 30 dětí.

Škola na Borských polích

Osm základních škol zajistí nevyužívané prostory pro nové samostatné třídy jen s ukrajinskými dětmi. „Tímto krokem nám vznikne prostor pro 398 dětí,“ řekla Kantorová. Další třídy vzniknou například v salonku Měšťanské besedy, v Knihovně města Plzně či v Krašovské Aktivity centru. Na všech těchto místech nebudou ukrajinské třídy od prvního do devátého ročníku, ale podle aktuální potřeby.

Škola s devíti třídami až pro 350 dětí vznikne na Borských polích. Nevyužívanou administrativní budovu nabídla městu soukromá firma.

„Sem by mohly docházet děti, jejichž rodiče se chtějí po zklidnění konfliktu vrátit do vlasti. Tato lokalita se nám hodí, protože mnohé maminky tam pracují v průmyslové zóně,“ uvedla radní.

Město by podle ní chtělo dětem v maximální možné míře přiblížit vzdělávání, které by normálně získaly na Ukrajině. Současně jim poskytne rozšířenou výuku češtiny.

Zároveň ale chceme vyslyšet prosby ukrajinského velvyslanectví, aby žáci při návratu do rodné vlasti mohli plynule navázat vzděláváním na Ukrajině. Je zcela pochopitelné, že Ukrajina věří v návrat své mladé generace, až jim to podmínky dovolí,“ podotkla Kantorová.

Personálu bude dost

Magistrát podle radní bude mít pro odloučená pracoviště dostatek ukrajinských zaměstnanců.

„Jsme v kooperaci s úřadem práce, který nám vytipovává paní učitelky, které přicházejí z Ukrajiny, máme jich asi 40. Stejně tak vychovatelky, kuchařky, uklízečky,“ sdělila Kantorová. Město jedná i se Západočeskou univerzitou, v odloučených třídách by měli pracovat i studenti. Ukrajinské učitelky se nyní učí česky, aby co nejdříve mohly složit zkoušky. Na kurz češtiny jich teď chodí kolem 20.

Přesný počet ukrajinských dětí, které od září nastoupí do základních škol, zatím magistrát nezná. Víc napoví jejich zápisy na konci června.

Pomoc Ukrajincům

Ubytováváte doma uprchlíky, nebo jinak pomáháte Ukrajincům v ČR? Blesk spustil web ProUkrainu, kde najdou praktické rady i zpravodajství v  ukrajinštině, psaný lidmi, kteří si stejným procesem již prošli.

VIDEO: Z ambasády v Kyjevě do Prahy. Katerina učí ukrajinské děti česky.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Z ambasády v Kyjevě do Prahy. Katerina učí ukrajinské děti česky Jiří Marek

09:11
23. 4. 2024

Ukrajinské ambasády a konzuláty přestávají obsluhovat muže v branném věku - aby se odchodem do ciziny nevyhýbali mobilizaci. „S cílem zabránit vyhýbání se ze strany občanů Ukrajiny povinnosti vyřídit si otázku vojenské registrace prostřednictvím územních středisek personálního a sociálního zabezpečení a dostupnosti vojenských registračních dokladů nařizuji od 23. 04. 2024 dočasně pozastavit konzulární úkony na žádostech občanů Ukrajiny mužského pohlaví ve věku od 18 do 60 let,“ napsal úřadům náměstek ministra zahraničí Andrij Sybiha v dopise, který získala redakce Zerkalo nedeli.

8:58
23. 4. 2024

Toto jsou orientační odhady bojových ztrát Ruska k dnešnímu dni, uvedly Ozbrojené síly Ukrajiny.

8:38
23. 4. 2024

Rusko v noci na dnešek zasáhlo Oděsu drony, které poškodily obytné budovy a zranily devět lidí. Mezi nimi jsou i děti ve věku 12 a 9 let a také dva kojenci, uvedl dnes guvernér Oděské oblasti Oleh Kiper. Informoval o tom The Kyiv Independent.

Kompletní online
Fotogalerie
105 fotografií