Ze sumy 616 milionů činil přebytek magistrátu 439 milionů Kč, zbytek připadá na deset obvodů. Za dobrý výsledek může lepší výběr daní, poplatků, výdajové úspory i přesun některých investic na letošek.

Výše přebytku byla ovlivněna lepšími příjmy z cizích daní, které byly o 225 milionů vyšší než plán, z poplatků za odpady, ze správních poplatků, ale i příjmy z pronájmů a z prodeje majetku. Dále jsme ušetřili na výdajích, a to nejen na běžných výdajích úřadu, ale i na stavební investice a u dalších položek,“ uvedl náměstek primátora David Šlouf.

Vyšší než v jiných letech

Podle něj je přebytek poměrně vysoký, v minulých letech se pohyboval mezi 300 až 400 miliony, ale hodně ho ovlivnila zvýšená inflace, která přináší zvýšený výběr DPH.

„Přebytek 616 milionů ale není celý použitelný jako volné peníze. Určitá část se převádí do dalšího roku jako finanční prostředky, které byly alokované na nějakou investiční akci, ale nestačily se vyfakturovat. Ale pohlíží se na ně jako na přebytek,“ vysvětlil náměstek.

Co se za peníze pořídí?

Téměř 41 milionů korun půjde na úpravy bývalé konečné stanice tramvaje na Borech, která bude sloužit jako vstup do Borského parku. O 21 milionů korun budou posíleny opravy bytového a nebytového fondu.

Téměř 12 milionů Kč z přebytku půjde na využití užitkové vody z Mže pro údržbu areálu zoo a botanické zahrady a deset milionů na modernizace světelné signalizace křižovatky Lidická - Plaská. „Deset milionů dáme na projekt tramvajové trati z Vinic na Mikulášské náměstí,“ dodal Šlouf. Výstavbu zázemí tréninkového centra fotbalové mládeže v Luční ulici posílí město o 9,5 milionu Kč.

Pomohou i Ukrajincům

Část přebytku byla už dříve rozdělena na humanitární pomoc pro uprchlíky postižené válkou na Ukrajině. Město teď dá dalších 15 milionů korun do svých základních škol a jídelen na rekonstrukce, vybavení a provozní náklady na vzdělávání ukrajinských dětí, menší peníze půjdou i na podobné výdaje v mateřských školách a pro adaptační skupiny.

Dalších 15 milionů Kč je rezervou na další výdaje související s ukrajinskou krizí a dalších 20 milionů je v rezervě na výdaje na případný návrat pandemie covidu.

VIDEO: Když stál chléb 420 miliard a Němci topili markami. Příběh hyperinflace 1923.

Video
Video se připravuje ...

Když stál chléb 420 miliard a Němci topili markami. Příběh hyperinflace 1923 Videohub