O Kryslově odchodu se již nějaký čas spekulovalo. Podle mluvčí plzeňského krajského soudu Jany Durné se Krysl vzdal funkce ze závažných osobních a rodinných důvodů. „Příslušný list byl dopoledne doručen do Kanceláře prezidenta republiky,“ potvrdil mluvčí hradu Jiří Ovčáček.

Krysl se ve funkci dočkal výtky od předsedy Vrchního soudu v Praze Luboše Dörfla za údajné opakované dílčí pochybení při sestavování rozvrhu práce. Například kolegyni Vlastě Formánkové měl přidělit novou agendu, což vnímala jako snahu přimět ji k odchodu.

Odbornice na autorské právo, ochranu osobnosti či restituční nároky, měla nově vyřizovat i část obchodních případů. „Nevzal jste v úvahu její dosavadní specializaci a především blízké uplynutí jejího soudcovského mandátu k 31. 12. 2023 z důvodu věku, což lze považovat za porušení povinnosti předsedy soudu při sestavování a kontrole rozvrhu práce,“ stojí podle serveru novinky.cz v textu výtky.

Krysl se bránil správními žalobami. Sám podal dvě kárné žaloby na místopředsedkyni soudu Soňu Kacovskou, která ve funkci zůstala z minulého vedení. Kárný senát Nejvyššího správního soudu ji měl zbavit funkcí místopředsedkyně soudu a předsedkyně senátu.

VIDEO: Prezident Miloš Zeman jmenoval v prosinci 2021 na zámku v Lánech nové soudce.

Video
Video se připravuje ...

Prezident Miloš Zeman jmenoval na zámku v Lánech nové soudce. ČTK/Blesk