Státní zástupce pro Pavlu M. požadoval pět let za mřížemi a ochrannou ambulantní psychiatrickou léčbu. Chyběl ale jakýkoli přímý důkaz, který by matku z týrání usvědčil. „Neexistuje ani ucelený řetěz nepřímých důkazů,“ dodal předseda senátu Jan Hostaš.

Obžaloba matku vinila z toho, že od března do srpna před dvěma lety nejméně šestkrát zakryla dceři rukou nos a ústa. „To mělo u dítěte vyvolat stres, křečové stavy a poruchy dýchání,“ řekl státní zástupce Martin Rykl.

V jednom případě měla podle státního zástupce dítě dusit v pokoji na dětské klinice FN v Plzni tak dlouho, že se holčičce špatně okysličovaly tkáně a došlo u ní k zástavě dechu. „K poškození mozku a dalším poruchám nedošlo jen díky včasné lékařské pomoci,“ dodal  Rykl.

Výpověď odmítla

Pavla M. od začátku tvrdila, že je nevinná. Vypovídat odmítla. Při výslechu na policii uvedla, že dcera měla záchvaty, při kterých se dusila, modrala, obracela oči v sloup. Největší záchvat podle ní měla v nemocnici.

„Tehdy jsem si na tři minuty odskočila do koupelny. Když jsem se vrátila do pokoje, dcera ležela v postýlce jako hadrová panenka. Křičela jsem. Přiběhly sestry, popadly ji a odnesly pryč. Viděla jsem, jak jí masírují hrudníček,“ uvedla matka.

Bez pomoci smrt

Dále vypověděla, že za chvíli za ní přišla lékařka, která jí řekla, že kdyby dítě nebylo v nemocnici a nedostalo se mu včasné pomoci, tak by zemřelo.

„Pak mi lékaři také řekli, že neví, co záchvaty dceři způsobuje, a myslí si, že jí to dělám já a udali mě na policii,“ dodala Pavla M. Státní zástupce se proti zprošťujícímu verdiktu odvolal, rozsudek tak není pravomocný.

VIDEO: V České republice je za rok týráno až 40 tisíc dětí!

Video
Video se připravuje ...

V České republice je za rok týráno až 40 tisíc dětí! Videohub