Štěně u své vychovatelky stráví první rok života. Socializuje se, zvykne si na běžné, i ty náročnější situace. „Faty chodí všude se mnou, do práce, obchodů, na procházky, do restaurací, nedávno byla na koncertu. Celou dobu spořádaně spinkala pod židlí. Učí se zvládnout jízdu výtahem i na eskalátoru, chodí po různých površích od trávníku až po kluzkou dlažbu,“ popsala Magdalena Smolová.

Na ní také je, aby štěně bralo výchovu a práci jako hru, a zároveň aby si neublížilo. „Pokud by si třeba při hře skříplo tlapku mezi dveře, odrazí se v něm tahle špatná zkušenost a pak třeba nebude umět pomoci s otvíráním klientovi na vozíčku,“ vysvětlila. 

Mazel jednoho pána

Faty je pro svoji vychovatelku již pětadvacátým štěnětem, které připravuje na život pomocníka handicapovaných. „Takový pes si nesmí všímat okolí, jiných lidí nebo psů. Jediný jeho zájem musí být člověk na konci vodítka,“ uvedla Magdalena Smolová.

Vysvětlila také, proč se lidé mylně domnívají, že asistenční psi nejsou velcí mazlíci. „Lidé mají zažito, že tyhle psy sami nemají hladit, mluvit na ně nebo mlaskat. Se svým pánem ale mívají naši pejsci velmi blízký vztah a jsou velcí mazlové,“ vysvětlila vychovatelka.

Výcvik na míru

Faty se běhen prvního roku naučí i přinášet různé předměty, pak se jí ujme trenér ze společnosti  Pomocné tlapky. Psa cvičí přímo na míru potřebám jeho budoucího pána. Kromě vodících, canisterapeutických a asistenčních psů tak vychovávají i psy, kteří umí epileptikům tlačítkem přivolat pomoc, když se blíží záchvat.

Zastanou také ošetření pacienta po záchvatu, otočí klienta do stabilizované polohy, podají krabičku s léky nebo ručník. Výcvik takového psa vyjde na 250 až 300 tisíc korun. Finance shánějí Pomocné tlapky samy, klient čtyřnohého pomocníka psa získávají bezplatně.  

VIDEO: Malému autistovi pomáhá asistenční pes.