Kulaté výročí oslavily Pomocné tlapky minulý měsíc a Blesk vám je nyní představuje v projektu Srdce pro vás. „Za dvacet let jsme předali už 244 psů, kteří pomáhají s péčí o handicapované či jim jsou šikovným společníkem,“ říká ředitelka organizace Hana Pirnerová.

Hafani umí ledacos. Kromě toho, že třeba upozorní na hrozící nebezpečí, jsou například pro vozíčkáře prodlouženou rukou. „Podá mi třeba ovladač,“ směje se Jarka Machová z Hradce Králové, která má k ruce už třetího pejska. „Každý je vycvičený přímo na míru klientovi,“ vysvětluje ředitelka.

Psí společníci jsou neustále ve střehu. Kromě pomoci své pány milují, mazlí se s nimi a jsou celodenními společníky. „Nedokážu si představit, co bych bez něj dělal. Vždyť díky němu můžu vyrazit samostatně mimo domov a nejsem nikomu na obtíž,“ popisuje Blesku Jindřich Král z Nepomuku, který je po dětské mozkové obrně upoután na invalidní vozík. Psa může získat každý člověk s handicapem, bez ohledu na to, v jakém koutu Česka bydlí. A nic za to neplatí.

Často je pes prodlouženou rukou člověka s postižením.
Autor: Martin Pekárek

Jaké pejsky cvičí?

Asistenční pes – částečně nahrazuje službu osobních asistentů a zvyšuje samostatnost. Ovládá desítky povelů: otevře a zavře dveře, rozepne zip, sundá rukavice, ponožky, podá různé předměty, přivolá pomoc, otevře pračku, vyndá prádlo…

Šikovný společník – je určen pro klienty těžce tělesně postižené, kteří sami nedokážou psa ovládat. Napomáhá rehabilitaci, rozvoji motoriky a případně mentálnímu rozvoji. Asistuje i pečovateli, např. odnáší plenky, otvírá dveře matce, která nese 30 kg těžké dítě apod.

Vodicí pes – zajistí rychlou a bezpečnou chůzi klienta! Je to společník pro nevidomé.

Canisterapeutický – speciální pes vycvičený pro terapii např. u dětí nebo v domovech seniorů.

Deset kroků ke zvířeti

Pomocné tlapky poskytují psy svým klientům zdarma. „To, že od nás vychovaného a vycvičeného psa získáte, vás ale zavazuje k několika povinnostem, které je potřeba dodržet,“ říká ředitelka Pomocných tlapek.

Přečtěte si informace na webu

Žadatel musí splnit obecné podmínky. Získání asistenčního psa je pozitivní změnou životního stylu a prvním krokem vzájemného vztahu, který je plný zodpovědnosti.

Nechte si poslat žádost

Jste-li rozhodnuti, že asistenčního psa chcete, zažádejte si o něj na info@pomocnetlapky.cz Dostanete se na čekací listinu.

Čekání

Následuje období čekání, kdy čekáte, než psa dostanou ti, kteří se o něj přihlásili před vámi.

Vstupní formulář

Až se dostanete mezi prvních osm v pořadí, vyplníte obsáhlejší vstupní formuláře, díky nimž se organizace dozví o vašem postižení, životním stylu a všem, co je důležité vědět pro výcvik psa.

Pohovor

Následují pohovory s psychologem a sociálním pracovníkem, kteří vás a vaši rodinu připraví na příchod psa do domácnosti.

Výcvik a první setkání

Až cvičitelé vytipují toho pravého psa, pozvou vás na první setkání do výcvikového střediska. Pokud rozcvičené úkony budou vyhovovat, trenéři budou nyní připravovat psa přesně dle vašich potřeb. 

Secvičování

Je třeba, abyste získali důvěru čtyřnohého pomocníka, naučili se dávat mu povely a přijímat jeho pomoc. Organizace vás naučí o psa pečovat. Secvičování trvá několik dní a odehrává se v bezbariérovém bytě společnosti.

Sžívání

Během dalších měsíců zůstanete s cvičiteli v častém kontaktu, abyste společně »dopilovali« detaily podle potřeby.

Promoce

Na oslavě se sejdou členové vaší rodiny a také všichni, kdo pomohli psa vychovat, vycvičit a také zajistit fi nancování jeho přípravy. Dostanete certifi kát, který dokládá, že vy a pes jste tým.

Rekondice

Převzetím psa a oslavou vzájemný kontakt nekončí. Pravidelně se pořádají i rekondiční pobyty, abyste si vy a pes oživili povely a jejich vykonávání.

Pomoci můžete i vy

Aby mohla organizace cvičit psy a dávat je klientům k dispozici, potřebuje na svoji činnost každou korunu. Ročně to dělá okolo pěti milionů! Pomoci můžete i vy. „Pokud vás napadlo, že právě vaše firma nám může pomoci, budeme rádi, když se nám ozvete,“ říká ředitelka Pomocných tlapek, která upozorňuje, že pomocí je i nákup na eshop.pomocnetlapky.cz.

Kontakt

Pomocné tlapky o. p. s.

Adresa: Svatopluka Čecha 1412, Starý Plzenec 332 02

IČ: 26 32 26 41

Telefon: +420 724 279 599

E-mail: info@pomocnetlapky.cz

Žádosti o psa: +420 724 286 840

Web: www.pomocnetlapky.cz