Čtyřnohý přítel je v pořadí třetí, díky kterému dokáže žít jako ostatní, i když je na vozíku. „Měla jsem po autonehodě krvácení do mozku, na což se přišlo se zpožděním, protože se mi snažili dát dohromady krční páteř. Udělal se mi zapouzdřený zánět, pseudocysta. Zvětšovala se a tlačila na mozkovou kůru. Začala jsem postupně ochrnovat," popsala Blesku paní Jarmila.

V roce 1999 podstoupila i operaci mozku, potíže se odstranit nepodařilo „Skončila jsem na vozíku, vyprávěla. 

Život na invalidním vozíku jí přinesl mnoho bariér. Spása přišla, když v televizi viděla reportáž o organizaci Pomocné tlapky. „Zavolala jsem tam a domluvili jsme se, že mi seženou pejska a začnou ho cvičit. Byla jsem jedna z prvních, která pak měla v Česku asistenčního psa,“ řekla.

Nyní má už třetího. „První byl Beník, ten mi pomáhal přes šest let, potom šest let Lord a teď sedm let Teki," říká žena, podle které dříve nebylo mít takového pomocníka běžné. „Třeba ho nechtěli pustit do prodejny. Dnes je už běžné, že asistenční pes může do obchodu nebo do restaurace. Není možné, abych někam šla a pes zůstal venku,“ konstatovala paní Jarmila.

Vychovatel štěňat Ladislav Metelka (62):

Učím pejsky chodit do obchodů i restaurací

Než se pes dostane do rukou profesionálního cvičitele, stará se o něj tzv. předvychovatel. Dobrovolnickou práci začal dělat pro Pomocné tlapky i přítel Jarmily Machové, Ladislav Metelka (62). „Organizace mi dá osmitýdenní štěně, které rok připravuji. Podle instrukcí ho učím socializaci a základům asistenční práce. Po roce se s ním pak musím rozloučit,“ popsal Metelka, podle kterého učí štěňata třeba sednout, lehnout nebo reagovat na své jméno, postupně ale i složitější věci.

„Jde o každodenní práci. Například ho vodím i do různých prostředí, aby pejsek zvládal cestovat veřejnou dopravou nebo chodit do obchodů a restaurací,“ vysvětluje. „Když to přirovnám, u mě je pes v mateřské a základní škole a pak jde k profíkovi k Pomocným tlapkám na střední a na vysokou školu,“ přiblížil předvychovatel.

Pomoci můžete i vy

Aby mohla organizace cvičit psy a dávat je klientům k dispozici, potřebuje na svoji činnost každou korunu. Ročně to dělá okolo pěti milionů! Pomoci můžete i vy. Stačí jakýkoliv příspěvek poslat na účet Pomocných tlapek. Další pomocí můžou být třeba i výrobky nebo služby vaší firmy. „Pokud vás napadlo, že právě vaše firma nám může pomoci, budeme rádi, když se nám ozvete,“ říká ředitelka Pomocných tlapek, která upozorňuje, že pomocí je i nákup na eshop.pomocnetlapky.cz.

Kontakt Pomocné tlapky, o. p. s.

Adresa: Svatopluka Čecha 1412, Starý Plzenec 332 02

IČ: 26 32 26 41

Telefon: +420 724 279 599

E-mail: info@pomocnetlapky.cz

Žádosti o psa: +420 724 286 840

Web: www.pomocnetlapky.cz

 

Fotogalerie
8 fotografií