Celkem dvanáct exponátů výstavy s názvem Aeronautica – létající stroje Leonarda da Vinci jsou rozmístěné v budově jízdárny. Létající stroje vyrobil podle Leonardových skic Aleš Drašnar.

„Dělá kostýmy a kulisy pro filmaře, specializuje se na výrobu replik a k výstavě nám nabídl tyto exponáty. Jsou zajímavé a tak jsme je vzali s tím, že lidem by se to mohlo líbit,“ řekl kastelán Jan Polívka.

Rozpohybované stroje

Před dvěma lety totiž vystavovali na zámku kopie korunovačních klenotů. Byl to velký úspěch a tak teď na Kozlu věří, že se vše zopakuje. „Řada těchto replik Leonardových létajících strojů nejsou jen statickými exponáty, ale lidé, hlavně děti, si je mohou vyzkoušet a rozpohybovat,“ uvedl Polívka.

Uvnitř jízdárny může být najednou 34 lidí, tak aby platilo 15 metrů čtverečních na jednoho člověka. Každý návštěvník musí mít nasazený respirátor. Výstava bude otevřena do konce září.

Létající stroj vertikální

V době kdy Leonardo intenzivně pracoval na horizontálním létajícím stroji, nedokázal opustit myšlenku na stroj vertikální. Zatímco horizontální létající stroj potřebuje počáteční rychlost ke vzletu, vertikální stroj my měl umožnit odlety z omezeného prostoru. Letec by měl střídavým šlapáním pedálů a pootáčením kol před sebou rozhýbat křídla. Při dostatečné rychlosti se stroj vznese.

Létající stroj vertikální.
Autor: Blesk:Zbyněk Schnapka

Létající stroj horizontální

Je z roku 1489 a kopírující let ptáka. Leonardo se před tím věnoval studiu letu ptáků a zkoumal fyzické možností člověka. Zavěšený letec měl používat k pohonu křídel obě ruce i nohy v  jednoduchém a funkčním mechanickém soustrojí. Změny směru by měl dosáhnout náklonem těla a pootočením hlavy s upevněnou směrovkou.

Létající stroj horizontální.
Autor: Blesk:Zbyněk Schnapka

Studie křídla

Pochází z let 1493 až 1495. Leonardo věnoval velké úsilí k nalezení ideální konstrukce křídel létajících strojů. Byl to skutečně tvrdý oříšek obzvlášť, když byl v oboru průkopníkem a za vzor měl snad jen ptactvo na nebi a posléze rozpitvané na stole a k tomu starou báji o Ikarovi.

Studie křídla z let 1493 až 1495.
Autor: Blesk:Zbyněk Schnapka

Podvěsný kluzák

Leonardo se zabýval myšlenkou plachtění okrajově, neboť chtěl svými stroji vzlétnout a udržet se ve vzduchu. A ne jen se tak pozvolna snášet. U exponátu není jasně patrné, kde autor zamýšlel předek stroje. Není známo, jak dopadly někdejší praktické pokusy tohoto předchůdce dnešního poděsného delta křídla. Je však jisté, že rogallo opravdu létá.

Podvěsný kluzák.
Autor: Blesk:Zbyněk Schnapka

Pokusné křídlo

Vymyslel Leonardo v letech 1487 až 1489. Nejedná se o klasický létající stroj. Ale slouží k vyřešení základních otázek létání. Má křídlo správný tvar? Je plocha křídla dost velká ke zvednutí člověka, který je zavěšený pod vějířem? Jak rychle se musí křídlem mávat, aby se letec udržel ve vzduchu? Je v lidských silách dokázat vzlétnout?

Kastelán Jan Polívka u exponátu Pokusné křídlo.
Autor: Blesk:Zbyněk Schnapka

Větrník

Je tu vidět Leonardova převratná úvaha, že vzduch je médium jako třeba voda a nikoli živelné povětří pod nebeskou klenbou. Poprvé v historii se tady setkáváme s principem skloněných lopatek, jaké se dnes používají u všech větrných elektráren a hlavně na tomto principu létají dnešní helikoptéry.

Větrník.
Autor: Blesk:Zbyněk Schnapka

Padák

Podivuhodná ironie osudu je, že Leonardo nerozvedl svou úžasnou myšlenku konstrukce padáku více. Padák není létající stroj, ale na výstavě má své místo. Šlo o převratný objev v oblasti vzduchoplavectví, který nám da Vinci zanechal.

Padák.
Autor: Blesk:Zbyněk Schnapka

Vzdušný šroub

Leonardo počítá se silou čtyř mužů, kteří mají šroubem otáčet proti směru hodinových ručiček. Zabývá se tím, jestli je správná cesta vzhůru k nebesům máváním křídly nebo otáčením šroubu, či jestli stačí síla a rychlost mužů k tomu, aby šroub sám začal stoupat po vřetenu. Není známo, jak dopadly někdejší pokusy. Jisté je, že jde o předchůdce současných vrtulníků.

Vzdušný šroub.
Autor: Blesk:Zbyněk Schnapka

VIDEO: Výstavy věnované dílu Leonarda da Vinciho mají velký úspěch. Stejně jako ta pražská před několika lety. 

Video
Video se připravuje ...

Výstava vás seznámí s tvorbou Leonarda da Vinciho Eva Fornálová

Fotogalerie
18 fotografií