Šťastná událost se odehrála v zoo ve Wroclavi. „Mládě, samička, tam přišlo na svět 6. ledna v 17 hodin a 17 minut,“ uvedl mluvčí plzeňské zoo Martin Vobruba.

„Malá je zdravá, pije mléko, a pod pečlivým dohledem mámy Marušky dělá první krůčky,“ doplnila na sociální síti wroclawská zahrada.

Plzeňská Maruška

Maruška je prvním v Plzni narozeným a odchovaným nosorožcem indickým. Na svět přišla na Hromnice (2. 2.) před sedmi lety a rázem se stala jedním z nejoblíbenějších obyvatel zahrady. V roce 2016 přesídlila z rodné zoo nejprve do Touroparcu u francouzského Lyonu, poté do polské Wroclawi, kde vytvořila pár se samcem Manasem.

Nosorožec indický

Jednorohý lichokopytník obývá severovýchodní Indii, Nepál a Bhútán. Zdržuje se v blízkosti vody, je výborný plavec. Samice rodí po 13 měsících březosti jedno mládě. Nosorožci jsou častým cílem pytláků, prášek z jejich rohu je v Asii považován za lék a afrodisiakum. V Evropě tento druh chová na 24 zoo, v ČR jen ta plzeňská. Světová populace těchto ohrožených savců čítá na 2 500 exemplářů.

VIDEO: Nosorožčí samice Maruška porodila ve wroclawské zoo prvního potomka.

Fotogalerie
4 fotografie