„Stáhla jí bradu a do otevřené pusy nacpala dva krajíce chleba se salámem. Pak z pokoje odešla. Paní měla plnou pusu, najednou začala rudnout a vyvalovat oči,“ řekla podle serveru Novinky.cz u soudu spolupacientka mrtvé ženy.

„Je třeba znovu vyslechnout znalce, neboť jejich závěr je v rozporu se svědeckými výpověďmi lidí, kteří byli s poškozenou v pokoji, když umírala. Ti říkají, že se poškozená udusila,“ uvedl předseda odvolacího senátu soudce David Protiva.

Okresní soud Plzeň-město Jitku T. osvobodil. Neprokázala se totiž souvislost mezi jednáním obžalované a smrtí poškozené. „Bezprostřední příčinou smrti bylo udávení, když došlo k úplnému uzávěru dýchacích cest většími sousty jídla,“ uvádí lékařská zpráva.

Prý ji krmila po kouskách

Samotná sanitářka vypověděla, že z chleba odkrojila kůrku a pak jej nakrájela na kousky, obalila salámem a starou paní přes její počáteční odpor trpělivě krmila. „Vysvětlila jsem jí, že musí jíst. Pak sama otevřela pusu, normálně kousala i polykala,“ vypověděla u soudu sanitářka. S posledním soustem pak prý odešla, ale už nezkontrolovala, zda paní jídlo spolkla, což je v těchto případech nutné.

Sanitářka byla již dříve potrestána za hrubé zacházení s pacienty. Když přišla do práce opilá, v nemocnici skončila. Ředitel nemocnice ale uvedl, že mohlo jít jen o souhru nešťastných náhod, neboť seniorka byla těžce nemocná a již prakticky v poslední fázi života. Za usmrcení z nedbalostí jí hrozí až šest let vězení.