To osudné květnové pondělí měl Terezčin táta auto v servisu. Když mu zavolala žena, že se s dcerou něco zlého stalo, ihned vyrazil s kolegou k domovu. Cestou volal kolegyni, aby mu popsala přijaté tísňové oznámení. „Ležící tělo, nereaguje, má bodné rány a údajně uříznutou hlavu. Chvíli jsem nemohl mluvit a popadnout dech. Když jsem vystoupil z auta a položil posádce záchranné služby otázku, zda žije, viděl jsem sklopené oči lidí a tichou odpověď, že ne,“ popisoval zdrcený muž.

Rodině se zhroutil svět. „První dny po tragédii jsme jen seděli doma, brečeli, a ptali se, proč se Terezce taková tragédie stala, proč ji stihl takový osud, když byla tak hodná. Já, manželka i syn jsme museli vyhledat pomoc psycholožky, aby nám pomohla zvládnout situaci, do které nás Daniel M. přivedl,“ sdělil otec s tím, že mají strach o život Tereziny nemocné babičky, která po tragédii ztratila vůli žít.

Bodat jako hrát fotbal

Srdce z těla pak otci rvalo, když se seznámil s výpovědí Daniela, který se k vraždě Terezy přiznal. „Chladnokrevně popisoval zákeřný útok, jak moje dcera křičela a bojovala tvrdě o život. Zároveň opakovaně tvrdil, že udělal správnou věc. Jeho přirovnání bodání jednotlivých ran k fotbalovému zápasu, při kterém si prý také nepamatujete všechny své pohyby, je přímo zrůdné,“ řekl otec s tím, že každý večer, když uléhá, vidí před očima, jak dcera na chodbě bojuje o život, a její vyděšenou tvář.

Děsivé zprávy

Naprosto nepochopitelné mu přijde, že ani jeden z Danielových rodičů, kterým po činu psal, co udělal, nezavolal policii či záchranku. „Matce bezprostředně po vraždě napsal: „jsem ve Zdemyslicích“, „zabil jsem Terezu“, „všimla ses, že v kuchyni zmizely 2 nože“, „čekám tu na ní už od 12:30“, „čekal jsem, až vystoupí z vlaku“, „přišel jsem za ní domů, a tam ji několikrát bodl a pořezal“, „jsem vrah“ a nakonec toho všeho odesílá své matce fotku zakrvácených kalhot na sobě,“ popsal otec Terezy. Matka Daniela na tohle podle něj reagovala opakovaným odesláním zprávy s otázkou, kde ho má vyzvednout.

A Daniel psal i svému otci. „Zprávy šly za sebou takhle: „jsem hrozný“, „zabil jsem ji“, „ubodal jsem ji“. Když se ho otec zeptal, jestli zavolal sanitku, aby mé dceři pomohl, odpověděl Daniel tak, že mě mrazí po celém těle: „proč bych to dělal“, „chci, aby umřela“,“ řekl zdrcený Terezin táta.

Krvavý masakr

Masakr, který se odehrál loni v květnu v den Tereziných osmnáctin, měla odstartovat nevinná lež. „Vymyslely jsme, že má Terka přítele, aby jí dal Dan pokoj,“ uvedla kamarádka zavražděné, Nikol. Daniel ale druhý den odešel ze školy a jel za dívkou do Zdemyslic, kde bydlela. „Bodl ji velkou silou nožem čtyřikrát do hrudníku, tři bodnutí byla smrtící,“ řekl státní zástupce Jiří Richtr.

Daniel, který se půl roku před tím kvůli Tereze pokusil o sebevraždu, ale podle znalců není duševně nemocný, si má odsedět 18 let ve věznici se zvýšenou ostrahou. Pozůstalým musí uhradit pětimilionové odškodné. Rozsudek není pravomocný, obě strany si ponechaly lhůtu na rozmyšlenou.

VIDEO: Daniel M. u Krajského soudu v Plzni.

Video
Video se připravuje ...

Daniel M. (18) se u soudu zpovídá z vraždy spolužačky Terezy (†18). Romana Vébrová, Blesk

Fotogalerie
11 fotografií