„Dospěl k závěru, že když ji nemůže mít on, nebude ji mít nikdo,“ uvedl soudce Jan Hostaš. Mladíka poslal do věznice se zvýšenou ostrahou. Každému z rodičů přiznal senát nemajetkovou újmu 1,2 milionu, bratrovi jeden milion a babičkám po 800 tisících.. „Shledali jsme, že tyto částky jsou naprosto přiměřené útrapám, které musí rodina prožívat,“ vysvětlil Hostaš.

„Ze strany obžalovaného šlo o pomstu, naplnil svým jednáním skutkovou podstatu zločinu vraždy. Polehčuje mu přiznání a to, že se činu dopustil věku blízkému věku mladistvých. Jednal však ze zavrženíhodné pohnutky kvůli domnělému příkoří, které se mu ale nestalo,“ řekl Hostaš s tím, že senát uložil trest při horní hranici dvacetileté sazby.

Ubodal ji v den 18. narozenin

Nepochopitelný či spáchal Daniel loni v květnu, v den Tereziných osmnáctin. Vypovídal, že se ulil ze školy a jel dívku navštívit do Zdemyslic, kde s rodiči bydlela. Překvapil ji doma.

„Dívka jej vyzvala, ať odejde.  Chytil ji do kravaty, povalil na zem a bodl velkou silou nožem čtyřikrát do hrudníku, způsobil jí i bodné a řezné rány na krku,“ řekl státní zástupce Jiří Richtr.

Tereza neměla šanci brutální útok přežít. Nůž jí poranil plíci, srdce, játra a ledvinu. „Tři bodnutí byla smrtící. Došlo k prudké a masivní krevní ztrátě v důsledku probodnutí srdce a srdečnice a tím ke smrti,“ řekl Richtr. O intenzitě útoku svědčí, že jedna přeťala dívce žebro.

Nacpal jí nůž do krku a poslal smajlík

Daniel tvrdil, že k hrůznému činu se odhodlal poté, co loni o posledním květnovém víkendu viděl fotky ze školy. Napsal kamarádce Nikole, která v tu dobu byla v Brně s Terezou. „Tvrdil, že na ni nezapomněl. Pak ale začal být hnusný. Tak jsme vymyslely, že má Terka přítele a že on tak dá pokoj,“ vypovídala u soudu Nikola.

Jenže Daniel ji hned v pondělí podle svých slov ubodal. „Když ji nemůžu mít já, nebude ji mít nikdo,“ napsal rodině a kamarádům.

„Zavraždil jsem Terku. Je konec. Skončím ve vězení, snad mě tam zabijou,“ napsal podle novinky.cz kamarádce při komunikaci na sociální síti krátce po činu a přidal smajlík.

Ještě dodal, že jí nacpal nůž do krku. Tátovi, který mu odepsal, jestli zavolal pomoc, odpověděl otázkou, proč by to prý dělal...

Svěřil se kamarádovi

To, že Terezu opravdu chtěl zabít, u soudu několikrát zopakoval. Dokonce se s tím svěřil svému kamarádovi jmenovci Danielovi. „Reagoval, že je to hloupost. V neděli k večeru jsem se rozhodl, že ji ubodám kuchyňským nožem, vzal jsem v kuchyni dva nože, kdybych náhodou jeden ztratil,“ chladně popisoval.

Kamarád Daniel nikomu nic neřekl. „Nepřikládal jsem tomu žádnou váhu, oba jsme byli dost opilí,“ tvrdil. Dokonce když mu přišla zpráva o smrti Terezy, zeptal se, jestli bude Daniel potřebovat alibi. Teď ho policie stíhá kvůli neoznámení trestného činu, hrozí mu až tři roky vězení.

Psychicky nemocný není

Podle znalců je Daniel impulsivní, egocentrický, vztahovačný, s absencí vyšších citů, šance na jeho  nápravu je mírně zhoršená. Znalci se snažili posudky zpochybnit s tím, že Daniel není psychicky zdráv. Kvůli Tereze se předloni na podzim pokusil o sebevraždu, snědl hrst jedu na krysy.

„Nešlo o pokusy o sebevraždu, ale o sebepoškozování. To dělá 20 % mladé populace. Je zcela běžné, že anomální osobnosti se sebepoškozují,“ řekla psychiatrička Gabriela Leblová. Návrh obhajoby na psychiatrický posudek jiných znalců soud smetl ze stolu. Daniel se za svůj čin neomluvil, neprojevil lítost. 

VIDEO: Daniel u Krajského soudu v Plzni.

Video
Video se připravuje ...

Daniel M. (18) se u soudu zpovídal z vraždy spolužačky Terezy (†18). Romana Vébrová, Blesk