Soud poukázal na to, že jinak bezúhonnému zemědělci ruply nervy. „Obžalovaný se choval nevhodně a hloupě. O tom není pochyb. Byl to z jeho strany šprajc vůči kontrole, kterou považoval za nesmyslnou. Nicméně trestní represe v tomto případě není namístě,“ uvedl soudce Jan Švígler.

Veterinářku z krajské správy, která byla v květnu u farmáře na kontrole, zajímaly mimo jiné o podmínky, v jakých se přepravují v šestimetrovém přívěsu živá prasata. „Když jsem byla asi v jeho polovině, dveře se zavřely a já se ocitla téměř ve tmě. Byla jsem v takovém šoku, že jsem se nezmohla ani na slovo. Najednou jsme se rozjeli. Hodně to nadskakovalo, hlavou jsem narážela na plechovou konstrukci střechy. Měla jsem co dělat, abych se udržela vestoje,“ popsala veterinářka.

Veterinářka: Ponížil mě jako ženu

Ta se podle serveru Novinky.cz z děsivého zážitku po dokončení kontroly sesypala a dosud se s ním nevyrovnala. „Trpím stále pocity úzkosti a beru antidepresiva, vytratila se mi radost ze života. Byl to útok na lidskou důstojnost, ponížil mě jako ženu a svým zbabělým jednáním deklaroval svoji nadřazenost coby muže,“ popsala. Po zemědělci požadovala milion jako odškodnění za způsobenou újmu.

Farmář se hájil, že celý incident byl reakcí na pro něj nesmyslnou kontrolu. Ženě prý nechtěl nijak ublížit a nenapadlo jej, že věc skončí u soudu. „Byla to z mojí strany reakce na absurditu kontroly, vždyť živá zvířata vozím minimálně, tak možná třikrát do roka. Když veterinářka vlezla do přívěsu, tak jsem ji zavřel, s tím, že ji svezu, aby viděla, jakou mají přepravovaná zvířata pohodu,“ vypovídal farmář.

Farmář: Bral jsem to s humorem

Tvrdil také, že nezaznamenal ze strany ženy žádný protest, volání či bouchání. „Když vylezla ven, tvářila se normálně, rozhodně nebyla nijak rozhozená nebo v šoku. Udělal jsem s ní jedno kolečko. Mohlo to trvat tak osmdesát vteřin. Když jsem zastavil a otevřel jí, řekla mi jen, jestli jsem si to užil, a pokračovala v kontrole,“ popsal muž s tím, že vše bral s humorem a dbal, aby se veterinářka uvnitř nezranila.

VIDEO: Prase kouslo modelku do zadku.