Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ztráta řidičáku zabolí víc než pokuta, tvrdí expert. A posílá policii na silnice

Autor: Bohuslav Štěpánek - 
19. prosince 2019
06:00

Ministerstvo dopravy připravuje novelu silničního zákona, která řidičům zpřísní postihy za přestupky. Podle experta Romana Budského je určitá přísnost namístě, ale je to jen jeden z kroků, které mohou redukovat přestupky, nehody a tím i zranění nebo úmrtí na českých silnicích. Víc než pokuta zabolí podle něj ztráta řidičáku. Řešení také přiblížil a zmínil, proč bychom se měli nechat inspirovat Slováky.

Ještě důležitější je podle Budského daleko viditelnější přítomnost policie v silničním provozu, ať už policistů v uniformách nebo označených aut. „Ten postih by měl být nějakým způsobem citelný pro toho hříšníka, ale tou podstatou je to, aby řidiči permanentně vnímali přítomnost sankčního systému,“ podotkl expert. Dodal, že tento silný faktor funguje v mnoha okolních státech.

Dopravní expert Roman Budský z Platformy Vize 0 byl hostem pořadu Epicentrum vysílaného 18.12.2019. Dopravní expert Roman Budský z Platformy Vize 0 byl hostem pořadu Epicentrum vysílaného 18.12.2019. | Blesk:MARTIN PŘIBYL

Uvedl příklad slovenských sousedů, kteří měli v roce 2013 z celé Evropské unie největší úbytek úmrtí na silnicích. „Když se ptali, jak toho dosáhli, tak říkali: za prvé jsme hodně zainvestovali do techniky, kterou má policie k dispozici, ale za druhé zavedli jsme něco, co se nazývá viditelná automobilová služba,“ popsal s tím, že by se tím čeští policisté měli inspirovat. Podle Budského se to nevylučuje se skrytým dohledem policie pomocí neoznačených aut.

Ještě víc zjednodušit

Roman Budský připouští, že zjednodušení bodového systému buď na čtyřbodový nebo šestibodový trest je rozhodně pozitivem, ale šlo by to prý ještě víc, jako v Rakousku: „Tam mají 13 deliktů, za které přidělí jeden bod, podruhé druhý bod, potřetí třetí bod a rovnou vysloví zákaz řízení. A je to daleko přehlednější.“ Je tam podle něj také účinnější přeshraniční vymáhání pokut.

Dopravní policie (ilustrační foto). Dopravní policie (ilustrační foto). | David Malík

Expert je přesvědčený, že účinnější než pokuta je odebrání řidičského průkazu nejprve alespoň na kratší čas, hlavně pro lidi movitější a takzvané agresory. „Člověk, který má třeba stotisícový plat, řekne, to dám. Ale to ježdění, ten měsíc absence nebo tři měsíce - nemoct si sednout za volant - to je velký flastr,“ vysvětlil.

Ztráta řidičáku nadobro? Ano!

Podle Romana Budského by se tresty pro recidivisty měly stupňovat a na konci by mohlo být až doživotní odebrání řidičáku. „Takové lidi pak nelitovat,“ dodal.

Celý rozhovor s dopravním expertem Romanem Budským zde:

Video  Epicentrum dopravní přestupky a přísnější tresty  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa