„Předložili nepravdivé doklady vztahující se k rozpočtu spravovanému jménem Evropské unie, a tím umožnili nesprávné použití finančních prostředků. Způsobili tak značnou škodu,“ uvedl soudce Přemysl Špicar. Dvořákova a Semanova společnost DS Training center pak nesmí tři roky přijímat dotace.  

Šlo o to, že DS Training center dostal na rekonstrukci tělocvičny v Plzni-Božkově dotaci ve výši 4,1 milionu korun. Jenže podle obžaloby smlouvu o pronájmu tělocvičny podepsal bývalý předseda bez řádného projednání a schválení orgány tělovýchovné jednoty.

Podivná smlouva

Problémy prý nastaly až po rekonstrukci tělocvičny, kdy se změnil výbor tělovýchovné jednoty. „Podali jsme policii návrh na zkoumání toho, co se stalo, a tím se odkryly ty problémy s čerpáním evropských dotací,“ uvedla  při jednom z předchozích soudních jednání předsedkyně revizní komise tělovýchovné jednoty Vlasta Hefnerová.

„Smlouva byla vypracována advokátní kanceláří. Seděli jsme několik večerů ve spolkové místnosti tělovýchovné jednoty za účasti výboru a ta smlouva byla představena,“ vypovídal Michal Dvořák. Ten měl ještě v žádosti o úvěr na předfinancování v bance předložit falešnou fakturu od stavební firmy.

Podmínka a miliony

Oba muži u soudu vinu odmítli. Nijak se prý neobohatili a nikoho neokradli, na administrativu spojenou se záležitostmi kolem čerpání dotace si najali firmu. Tříletý trest s podmíněným odkladem na tři roky není pravomocný. Oba muži spolu s DS Training center mají též uhradit ministerstvu financí škodu téměř 3,5 milionu.

VIDEO: Bývalý extraligový hokejista Michal Dvořák a boxer Radek Seman u jednoho z předchozích soudních jednání.