Na stavbu 1,65 km dlouhého úseku na silnici Třemošenský rybník ‒ Orlík dá EU 65 procent celkových nákladů. „Rozšíří současný dvoupruhový úsek silnice mezi čtyřpruhovou městskou komunikací na konci Plzně a novým obchvatem obce Třemošná,“ uvedl ředitel plzeňské oblasti ŘSD Zdeněk Kuťák.

Úsek bude zprovozněn v polovině října 2020. Včetně výkupů pozemků a dalších přípravných prací přijde na 340 milionů Kč.

V místě často docházelo k nehodám. „Směrovým oddělením provozu se odstraní jedno z největších rizik - střet protijedoucích vozidel,“ řekl ředitel ŘSD Pavol Kováčik.

Lávka za 25 milionů

Novou silnici a současnou železnici překlene 130 metrů dlouhá betonová lávka za 25 milionů. Tu zaplatí město Plzeň.

Povede od hospody u Kamenného rybníka k arboretu Sofronka a Seneckému rybníku, kde dosud pěší i cyklisté přecházejí a přejíždějí frekventovanou silnici a následně trať, kde není vyznačený přejezd.

Stavba začne v příštích dnech a zprovozněna má být do roka. Město zaplatí také osvětlení podél cesty od železniční zastávky Plzeň-Bolevec směrem k lávce. Železniční přejezd bude zrušen.

„Nová silnice se bude stavět za plného obousměrného silničního provozu,“ uvedl Petr Živnůstka ze Silnic Group. Stavba bude rozdělena do pěti etap, jejichž součástí budou jen částečná omezení jízdy v určitých úsecích.

VIDEO: Šofér (43) jel po D1 u Vyškova v protisměru.