„Třicet let od pádu železné opony jsou dobré česko-německé vztahy skutečně živým sousedstvím, plným zajímavých aktivit a lidí kolem nich. Jak inspirativní, kreativní a často zábavné počiny to jsou, ukážeme právě během naší sousedské slavnosti,“ popsala dasFest Lenka Kopřivová z Česko-německého fondu budoucnosti.

Program bude opravdu nabitý aktivitami ve stylu u sousedů populárních strassenfestů. Pro děti jsou připravené zábavné hry, kreativní dílny nebo divadelní a taneční představení. Dospělí ocení tvůrčí workshopy, přednášky, diskuze i prezentace česko-německých projektů

Připravena je i unikátní soutěž ve válení balíků slámy, do které se bude moci přihlásit široká veřejnost. „Obyvatelé a návštěvníci Plzně při ní zažijí atmosféru oblíbeného berlínského klání, které za svůj vznik vděčí českým pobělohorským exulantům,“ vysvětlila Kopřivová.

Jídlo i muzika

Na své si přijdou i milovníci dobrého jídla a pití, po celý den bude možné ochutnávat dobroty od českých i německých gastronomických expertů. Celodenní program vyvrcholí vystoupením formace Mydy Rabycad se zpěvačkou Žofií Dařbujánovou.

V podobném duchu se ponese i vystoupení německé královny electro swingu Alice Francis. Na akci vystoupí i další populární interpreti z Čech i Německa. Kromě nich pak zahrají také mladí talentovaní hudebníci z obou zemí.

DasFest se koná ve stejný den, kdy se v Plzni uskuteční již tradiční Evropský den sousedů. Podobně jako loni, kdy Česko-německý fond budoucnosti oslavil na pražském Mánesově mostě 20 let své existence, se tak i plzeňský Sadový okruh stane symbolem téměř jedenácti tisíců úspěšně realizovaných česko-německých projektů. Vstup na akci je pro všechny zdarma.

VIDEO: Brněnští studenti slavili nedávno na výstavišti Majáles.

Video
Video se připravuje ...

Brněnští studenti slavili na výstavišti Majáles. Hynek Zdeněk, blesk.cz


Fotogalerie
3 fotografie