Manych za tragickou nehodu dostal loni v říjnu u Krajského soudu v Plzni pět let vězení a osmiletý zákaz řízení. Proti pravomocnému rozsudku se 26x odsouzený recidivista dovolal k Nejvyššímu soudu, ten ale věc smetl ze stolu.

Případ se táhl několik let. Plzeňský soud se kauzou zabýval poprvé v letech 2014 a 2015, kdy Manychovi vyměřil pět a půl roku vězení. Ten se odvolal a krajský soud mu trest zkrátil na pět let. Následně pak verdikt zrušil Nejvyšší soud.

Ten totiž dospěl k závěru, že je třeba lépe zjistit, jaký podíl na nehodě měl řidič, který tehdy vyjel z vedlejší silnice. Odborníci také měli prozkoumat, zda se srážce s dalším autem dalo předejít, kdyby Manych místo přejetí do levého pruhu začal brzdit.

Kdyby brzdil, bylo by vše jinak

Podíl auta, které vyjelo z vedlejší silnice, ale znalci vyvrátili. Na hlavní silnici vjelo v dostatečné vzdálenosti. Kdyby recidivista brzdil, srážka by nenastala. Podle revizního posudku jel Manych v místě nejméně rychlostí 102 kilometrů za hodinu.

Nehoda se stala poté, co koncem prosince 2013 Manych natankoval na okraji Plzně, skočil do auta k přítelkyni a ujel bez placení. Tvrdil, že všechny peníze utratili za dárky.

Na výjezdu z města směrem na Vejprnice chtěl předjet auto, které vjelo na silnici z vedlejší. Dostal ale smyk a srazil se s protijedoucím autem. Jeho spolujezdkyně na místě zemřela. Za ujetí od benzinky bez placení a další majetkovou trestnou činnost si loni Manych odpykal 40 měsíců.

VIDEO: Při téhle bouračce zemřeli dva lidé.