Rok strávila ve vězení Jana F., kterou soud v Plzni uznal vinnou ze zavraždění novorozeného synka. Porodila jej předloni v červenci doma v koupelně, dítě pak její matka odnesla do babyboxu, kde zemřelo.

Poškozená hlavička

Jana F. od začátku tvrdí, že chlapečkovi neublížila. „Nevím, jak ten novorozenec přišel k těm zraněním, já mu je neudělala a nevím kdo,“ uvedla tehdy u soudu Jana F.

Obžaloba zranění popsala jako velmi krutá. „Působila hrubým zevním násilím na hlavičku novorozence, zabalila jej do prostěradla s úmyslem vyhodit ho do kontejneru,“ uvedla státní zástupkyně Věra Brázdová s tím, že chlapec utrpěl zlomeniny lebečních kostí, masivní krevní výron do mozku a těžký otok mozku, který byl bezprostřední příčinou smrti.

Nelze říci, kdo to byl

Jenže podle Nejvyššího soudu jsou důkazy vůči vině matky chabé. „Jednoznačný závěr o její vině nelze dovodit ani z nepřímých důkazů,“ cituje stanovisko soudu server novinky.cz.

Jana F. od začátku soudu tvrdila, že původně měla po porodu dát dítě jiné ženě, kterou sehnal její přítel. Tato varianta padla, rozhodla se proto pro babybox.

Nejvyšší soud také poukázal na to, že chlapeček měl po porodu podvázanou pupeční šňůru, aby nevykrvácel. „Pokud by takto jednala sama obviněná, je nelogické, aby na jedné straně činila kroky zachraňující život novorozence a na straně druhé by takřka současně jednala způsobem, jímž by měla jeho život zničit,“ stojí dále v odůvodnění rozhodnutí NS.

Rozpor ve zprávách

Rodící ženu našla doma její matka. Právě ta pak odnesla dítě do babyboxu. „Ten den jsem šla ráno do koupelny. Viděla jsem záchod od krve, ptala jsem se dcery, co se jí stalo, pak začalo plakat dítě. Miminko jsem zabalila do županu, nechtěla jsem se na něj moc dívat, nemohla bych ho pak odnést. Odvezla jsem ho k poliklinice do babyboxu. Dítě jsem do něj vložila a zavřela kliku. Pak jsem odjela domů, nechtěla jsem, aby se mu něco stalo, žádné zranění jsem mu nezpůsobila,“ uvedla v přípravném řízení matka Jany F. U soudu vypovídat odmítla.

Podle Nejvyššího soudu se rozchází i zprávy z nemocnice. Ošetřující lékařky neonatologického oddělení označily novorozence za zdravého, zatímco vedoucí lékař ze stejného oddělení, který sepisoval zprávu o stavu dítěte až dodatečně na žádost soudu, už konstatoval vážné zranění.

VIDEO: Zakladatel babyboxů Ludvík Hess při zahájení testovacího provozu schránky pro odložené děti v Blansku.

Video
Video se připravuje ...

Zakladatel babyboxů Ludvík Hess při zahájení testovacího provozu schránky pro odložené děti v Blansku Zdeněk Matyáš