Velký bolevecký rybník má v současné době hladinu asi 35 centimetrů pod přelivem, přes který by měla přepadat. Je ale čistá, bez sinic, a průhledná až do hloubky čtyř metrů. „Přechodně se průhlednost může snížit, pokud v blízkosti pracuje vyžínací loď. S velkou rezervou ale vyhovuje požadavkům na koupání,“ uvedl Richard Havelka ze Správy veřejného statku města Plzně. 

Senecký rybník byl v loňském roce odbahněn, jeho napouštění kvůli suchému počasí jde pomalu, stále asi metr chybí. Voda je tady ale kvalitní. „Radost z koupání trochu kazí jílovitý materiál na dně, který se snadno zvíří a obtížně se opět usazuje. Je to způsobeno právě nízkou hladinou vody,“ řekl Havelka.

 Stabilně kvalitní vodu má Kamenný rybník, je pouze hnědě zbarvená výluhem z rašeliny, což ale nepředstavuje žádné riziko.  „V rybníce se nedaří sinicím ani vodním rostlinám, které se zde pod vodou vůbec nevyskytují. Ke zvláštnostem také patří, že teplota vody je zde vždycky o jeden až dva stupně vyšší než v ostatních rybnících. Tmavá voda totiž intenzivně pohlcuje sluneční záření,“ vysvětlil Havelka.

 V Třemošenském rybníce je sice kvalitní voda, čilý růst podvodních rostlin ale omezuje plavání. V nejbližších dnech sem proto vysadí ryby, které se rostlinami živí. Lehce zakalená je voda v Šídlovském rybníku, její kvalita se tím ale nesnížila.

 Co by ale v žádném případě návštěvníci rybníků neměli, je krmit vodní ptáky. „Jednak je pro kachny a labutě pečivo vyloženě nezdravé a škodlivé, a jednak ptáci, kteří jsou krmením nalákáni ke břehu, po sobě zanechávají značné množství trusu. Trus zhoršuje bakteriologickou situaci a představuje značné riziko kvůli šíření parazitů, zejména motolice, jejichž larvičky, takzvané cerkárie, se zavrtávají lidem do kůže a způsobují vytrvalé, svědivé pupínky,“ dodal Havelka.

VIDEO: U plzeňského Třemošenského rybníku rybník v loňském roce opravili vstup do vody.