Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Takhle vypadalo léto v sedmdesátkách! Pojďte si zavzpomínat na rekreace s ROH

14. července 2019 | 06:00

Sedmdesátá léta. Byly jsme mladé holky na vdávání nebo jsme ještě chodily do školy. Všechny ale máme zvláštní pocit, že i tráva byla tehdy zelenější, zkrátka že všechno bylo fajn. Nebo ne? 

Vláda tehdejšího socialistického Československa se o svůj lid chtěla postarat nejen v práci, ale i ve volném čase. Z tohoto důvodu vznikaly odborové rekreace, které se postupem času vyvinuly do tří typů: výběrové rekreace, závodní rekreace  a pionýrské tábory. Na začátku každého léta to pak na silnicích vypadalo, jako by se oba národy ve velkém stěhovaly. Když se totiž člověk podívá do statistik z poloviny 70. let a začne počítat, dostane se k neuvěřitelným numerům. 

„Sečtěte si tři sta padesát tisíc dětí na pionýrských táborech, přidejte bezmála půl milionu účastníků výběrové odborářské rekreace a přidejte dva miliony lidí na odborářské podnikové rekreaci. Vyjde vám, že na dovolenou si tehdy vyjelo na dva miliony osm set padesát tisíc lidí,“ říká autor výpravné retro knihy (Povolená) dovolená Michal Petrov. Ten zároveň tvrdí, že odborářská dovolená představovala svého času velmi dostupnou formu trávení volného času v atraktivních destinacích v tuzemsku i v cizině.

„Nechala za sebou navíc síť unikátních ubytovacích zařízení, která byla na svou dobu mnohdy velmi moderní, komfortní i architektonicky zajímavá. Například hotel Morava, kde se odehrává film Anděl na horách, byl jedním z nich. Nabídka pobytů byla i velmi pestrá. Problém byl s efektivitou kvůli nárazovému vytížení, ale to turisté neřešili, i když na to ze svých členských příspěvků ROH dopláceli,“ dodává Michal Petrov.

V prázdninových číslech magazínu Blesk pro ženy bude náš retro seriál pokračovat! Probereme plavkovou módu 70. let, ale třeba i to, kam jsme jezdili campovat nebo čundrovat.

Máte vy sama pár hezkých retro fotek? Nascanujte je, přidejte k nim krátkou vzpomínku a pošlete nám je na e-mail: eva.fridrichova@cncenter.cz. Tři z vás vyhrají retrotrilogii výpravných knih Vadima Petrova.

Aktuální číslo magazínu Blesk pro ženy můžete koupit na novinových stáncích nebo v našem iKiosku ZDE.

5814554:gallery:true:true

Autor: red