Ještě v loňském roce bylo vyhlašování a odvolávání období sucha na hejtmanovi kraje. Letos začíná vydáním výstrahy meteorologů. „Pokud Český hydrometeorologický ústav zveřejní v rámci systému integrované výstražné služby výstrahu nebezpečí požáru či vysoké nebezpečí požáru, začíná takzvané období sucha a platí po celou dobu platnosti této výstrahy,“ uvedla mluvčí hasičů Pavla Jakoubková.

To s sebou přináší i některá omezení. „Mimo jiné se nesmí v lesích, parcích i jejich okolí do 50 metrů rozdělávat oheň a kouřit, v okolí stohů a polí s obilím je tento zákaz na vzdálenost 100 metrů,“ řekla Jakoubková.

Dále platí zákaz pyrotechniky, ohňostrojů a dokonce i lampionů a balonků štěstí.Nesmí také vyjet parní lokomotiva a je zakázáno jezdit jakýmkoliv motorovým vozidlem mimo komunikaci po polích i ve volné přírodě. Výjimku mají pouze zemědělské a lesní stroje a technika IZS,“ vysvětlila Jakoubková.

Sucho s sebou přináší v některých obcích regionu i problémy s dostatkem pitné vody v obecních vodovodech. Déšť, který by zvedl hladinu podzemních vod a doplnil vodu do studní, je zatím v nedohlednu.

S nepříznivou situací tak bojují například v Plískově na Rokycansku. S nástupem letních teplot začali někteří občané z obecního řadu napouštět bazény a voda z vlastního omezeného zdroje došla. Obec proto musela přistoupit k razantnímu kroku a zakázat napouštění bazénů a zalévání zahrad obecní pitnou vodou.

„Rozhodně nedodáváme pitnou vodu do domácností, aby se s ní napouštěly bazény a zalévaly zahrady. Toto považujeme za neskutečné plýtvání, které je pak již o morálce každého člověka, který na úkor vlastního pohodlí připravuje souseda o možnost umýt děti nebo jim podat sklenici vody,“ vyvěsila obec na svých stránkách.

A začínají hrozit i lesní požáry. Hasiči bojovali například s požárem hrabanky na 900 metrech čtverečních u Malovic nedaleko Hracholuské přehrady. „Použili dva proudy C a kartuš smáčedla pro zlepšení hasebních účinků vody. Zásah probíhal v náročném terénu na svahu přehrady,“ doplnila Jakoubková.

VIDEO: Lesní požáry trápí i chorvatská letoviska, tenhle je z okolí Podgory.

Fotogalerie
3 fotografie