Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hasiči řeší stovky požárů, může za ně nadměrné sucho. Na Chrudimsku hořel les

Autor: pet, ČTK - 
21. června 2017
12:17

Hasiči v celé republice v úterý vyjížděli kvůli nadměrnému suchu ke stovce požárů. Je to dvakrát tolik, než je běžný denní průměr. Nejrozsáhlejší požár hasili v Boru u Skutče na Chrudimsku, kde hořel les. Ve středu o tom informovala mluvčí hasičů Nicole Zaoralová.

Požářiště v Boru o velikosti 300 krát 300 metrů hlídali hasiči do rána. Museli vyhlásit třetí požární stupeň a uzavřeli příjezdovou silnici třetí třídy, protože ji zaplnily hasičské cisterny.

Hasiči bojovali nejen s plameny, ale také obrovským horkem a s kopcovitým terénem, který jim ztěžoval práci. Muselo být zřízeno čerpací stanoviště pro kyvadlovou dopravu vody,“ uvedla krajská mluvčí hasičů Vendula Horáková.

Český hydrometeorologický ústav vydal do odvolání výstrahu na zvýšené nebezpečí vzniku požárů pro Středočeský, Ústecký, Jihočeský, Karlovarský, Liberecký, Plzeňský a Jihomoravský kraj a Prahu.

VIDEO: Požár boudy u železniční stanice 

Video  Požár boudy u železniční stanice v Kutné Hoře  - Youtube Požáry.cz
Video se připravuje ...

V období zvýšeného nebezpečí vzniku požárů se mimo jiné nesmí v lesích, parcích a jejich okolí do 50 metrů rozdělávat oheň a kouřit, v okolí polí, stohů sena a slámy platí tento zákaz na vzdálenost 100 metrů,“ uvedla Zaoralová.

Rovněž lidé nesmí zapalovat zábavní pyrotechniku a lampiony štěstí a pořádat ohňostroje. V tomto období nesmí vyjet parní lokomotivy a je zakázáno jezdit jakýmkoli motorovým vozidlem mimo komunikaci po polích i ve volné přírodě. Výjimku mají pouze zemědělské, lesní stroje a technika IZS, dodala Zaoralová.

Za poslední týden, od 14. do 20. června, hasiči vyjížděli k 508 požárům, což je více než 70 případů denně. Dlouhodobý denní průměr čítá 49 požárů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi