„Uložil jsem mu trest odnětí svobody v délce devět měsíců s podmíněným odkladem na jeden rok. Také jsem rozhodl o tom, že otci a matce zemřelého musí zaplatit 240 tisíc Kč,“ řekl soudce Jaromír Veselý.

Tragédie se stala před šesti lety ve věži kostela na Mouřenci v Anníně u Sušice. Viktor K. si sjednal čtyři muže na stěhování telekomunikačního zařízení mobilního operátora. Stěhováci měli vynést novou stanici na věž a starou snést po příkrých schodech dolů.

Pod jedním z mužů ale praskl schod. Bedna o hmotnosti asi 150 kg se sesula na Martina Š. a přimáčkla ho ke stěně. Mladík utrpěl těžké zranění hlavy a na místě zemřel. Z jeho smrti viní státní zástupkyně Marcela Šímová právě jednatele stěhovací firmy Viktora K.

„Nezajistil si, v čem konkrétně budou objednané stěhovací služby spočívat a nakolik jde o rizikovou práci. Na místě se nebyl podívat, takže nikoho z osob provádějících vlastní stěhování neinformoval o rizicích, nezajistil odborné vedení osob a rovněž neučinil patřičná opatření k zajištění jejich bezpečnosti,“ uvedla v obžalobě Šímová.

Viktor K. se vinen necítí a u soudu argumentoval tím, že snesení bedny bylo už mimo objednávku. „Na místě jsem nebyl. Vše si tam řídili lidé od operátora a jeho montážní firmy. Sami říkali, co se má dělat. Nevěděl jsem nic o tom, že zařízení dolů z věže ponese po točitých schodech,“ hájil se Viktor K.

Hlavní díl viny za smrt mladíka nese podle Viktora K. jeden ze čtveřice stěhováků Josef Š. „Pověřil jsem ho, aby se na místě dohodl se zástupcem společnosti, která si nás najala, a na základě jejích instrukcí měl konat. Pokud by to bylo nebezpečné, měl možnost mi zavolat a zakázku odmítnout. Když jsem pak na fotkách viděl, kde a co ti čtyři stěhovali, tak mi běhal mráz po zádech. Není mi jasné, jak mohli nést tak těžkou bednu jen tak v rukách,“ řekl Viktor K.

Soud se táhl roky právě kvůli Josefu Š., který se zdržoval v zahraničí. Jako korunního svědka se ho soudu podařilo vyslechnout až teď. „Viktor K. mi zavolal, ať seženu nějaké lidi a ať jsou připraveni na určitý den a hodinu. Žádné další instrukce ohledně rizikovosti práce jsem nedostal,“ vypověděl u soudu Josef Š., když se ho soudce ptal, jestli byl Viktorem K. poučen o bezpečnostních rizicích spojených se stěhováním.

Viktor K. se u soudu ihned odvolal. Rozsudek tak není pravomocný a kauzou se bude zabývat Krajský soud v Plzni.