Cyklisté se v současné době do turisticky atraktivního bývalého vojenského újezdu Brdy dostávají po poměrně rušných a ne příliš bezpečných silnicích. To má nová cyklotrasa změnit.

Do realizace se chtějí společnými silami pustit obce, kterými trasa povede. Tedy Plzeň, Starý Plzenec, Šťáhlavy, Nezvěstice, Žákava a Spálené Poříčí, jehož územím povede nejdelší část nové stezky.

„Povede podél vodních toků a měla by cyklisty bezpečně dovést z Plzně až do Brd,“ uvedl starosta Spáleného Poříčí Jindřich Jindřich s tím, že někde se využijí stávající polní cesty, kde bude stačit jen upravit povrch, jinde vzniknou zcela nové.

Studie už je zpracovaná, v příštím roce má být hotový projekt, který finančně podpoří i kraj. Pak by měly začít terénní práce. „Záleží na tom, jak rychle se podaří zajistit finance,“ řekl Jindřich.  

K Padrťským rybníkům se dá dojet mimo silniční tahy již nyní, trasa ale není speciálně označená a je třeba si ji nastudovat v podrobné mapě.

Sezonně funguje i brdský cyklobus, který od konce dubna do začátku října jezdí na lince Plzeň, Spálené Poříčí, Teslíny, Příbram. O víkendech a státních svátcích přepraví až 27 jízdních kol, novinkou je možnost převozu až dvanácti bicyklů ve všedních dnech.

VIDEO: Podívejte se, jak se jezdí v Brdech.