Ten sice na zádech nenosí pytle s moukou, ale vykládá kolemjdoucím o tomto dřevěném unikátu z roku 1878. V místě se mu říká putovní, protože se do Nových Dvorů přestěhoval z Bruntálska.

„Je to můj koníček. Pracuji jako revizní technik pro elektrárny a teplárny, což je vlastně také využití energie,“ zmínil pan Radek.

Výjimečná kola

Dvě palečná kola, která z mlýna dělají výjimečný, vymyslel kdysi jeho stavitel. Chtěl, aby se výkonem vyrovnal mnohem účinnějším vodním mlýnům, na kterých se vyučil. Běžný větrný mlýn má palečné kolo, které přenáší energii, totiž jen jedno.

Zajímavostí také je, že rozložení křídel, nebylo náhodné. Když se nemlelo, byla nastavena do tvaru kříže, za bouřky pak do tvaru X. Větrný mlýn nicméně nepřinášel svému majiteli velký zisk, a proto bylo značné množství větrných mlýnů osvobozeno od poplatků.

Dcera se potatila

„Povedlo se. Navíc se mlýn přestěhoval na současné místo, kde většinu roku fouká. Běžně trvá pomlít metrák obilí zhruba 2,5 hodiny, on to zvládl i za třičtvrtě hodiny,“ líčil Kubánek, zatímco krájel pro příchozí domácí žitný chleba.

I když muž není pravým mlynářem, o řemeslu přednáší nebo jej předvádí na akcích. Potatila se i jeho dcera. „Peče staročeské calty, což je po chlebu nejstarší pečivo u nás. Dělá ho se škvarky a se zelím a prodává ve své cukrárně i na jarmarcích. Je vynikající,“ pochlubil se muž.

VIDEO: Mlýnské kolo na Čertovce v srdci Prahy.

Fotogalerie
9 fotografií