U labradora se choroba projevila zvracením, průjmem, ztrátou energie, síly i rovnováhy, kulháním a bolestí kloubů. „Byly to čtyři měsíce nejistoty a strachu. Vypadal tak zle, že už se mi do hlavy vkrádala myšlenka, zda ho humánně neuspat,“ řekla paní Soňa. Kulíšek se však z nejhoršího dostal, ale nikdy nebude úplně zdravý.

„Zůstaly mu problémy s imunitou, těžkou alergií, s ekzémem, záněty uší i tlapek, střev a análních žlázek. Kůže se mu hojí, ale srst má nadále plnou šupinek a stále líná. Musí užívat drahé léky a mít speciální dietu. V mém okolí už anaplazmóza zabila šest psů,“ řekla paní Soňa.

Pomáhá i přes svůj hendikep

Ta i přes svoje zdravotní omezení vybudovala záchranou stanici pro veverky Zrzečky v nouzi. Do té investovala všechny svoje úspory i penzijní připojištění, a postarala se také o spoustu opuštěných a starých psů.

Nyní proto prosí o podporu s financováním velmi nákladné léčby pro pejska na donio.cz  Náklady se už šplhají k 80 tisícům korun a následky nemoci ho vyřadily i z aktivní služby.

„Co jsem si zjišťovala, anaplazmóza se rozšiřuje po celé Evropě a moc se o ní neví. Často jsou nakažení psi, kočky, ptáci, skot, ovce a ve velkém na ni umírají veverky. Bohužel, téměř nikoho tato diagnóza nenapadne,“ líčila žena.

Anaplazmóza od klíštěte

Podle mluvčí Státního zdravotního ústavu Štěpánky Čechové Anaplazmózu způsobují drobné bakterie, které infikují bílé krvinky. Projevuje se po inkubační době jednoho až dvou týdnů horečkou, zimnicí, bolestí hlavy a svalů, zvracením, průjmy a vzácněji vyrážkou na kůži.

Video
Video se připravuje ...

Asistenčního psa nakazilo klíště vážnou nemocí - anaplazmózou. Soňa Kecová

Neléčená může vyústit až v selhání orgánů. V Česku není zatím tak rozšířená jako klíšťová encefalitida či lymeská borelióza. Jde o jednotky případů ročně. „Loni to bylo pět případů předloni šest,“ dodala Čechová.

Nebezpečná babezióza od pijáka

Dalším smrtelným onemocněním hlavně u psů, koní a skotu je babezióza, ale i jí se může nakazit člověk. Přenáší ji nebezpečný druh klíštěte piják lužní, kterého do Česka v posledních letech přinesli stěhovaví ptáci. Babezia se dostává do krevního oběhu a napadá červené krvinky. Její příznaky jsou podobné malárii. 

„Všechny případy u nás zatím byly dovezené ze zahraničí, ale je otázkou, zda některé neunikají pozornosti,“ sdělila Čechová.

 Zrzečky v nouzi

Paní Soňa má záchrannou stanici Zrzečky v nouzi. „Označuji lesníkům stromy, kde hnízdí, aby se nekácely, stavím s manželem budky, krmítka, pipláme mláďata vypadlá z hnízda,“ líčila.

Krmení, léčba, péče, to vše přijde dvojici ročně až na 70 tisíc korun. Aby si opuštěná mláďata nezvykla na člověka a mohla se vrátit do přírody, chodí k nim v masce veverky, kterou si vyrobili.

Fotogalerie
16 fotografií