Nenápadný, skromný a svým způsobem samorost. Takový je muž, který svoje smaltované obrazy do června vystavuje v Muzeu Beskyd. Jeho výtvory ale běžně zdobí galerie v Japonsku, Německu, Anglii či Francii a dalších zemích. „Tvrďák s citlivým srdcem,“ řekli o něm na vernisáži kamarádi.

Není divu, že se umělec, který vystudoval hutnickou průmyslovku, pustil do práce s kovem, protože právě nedaleký Frýdlant nad Ostravicí proslavily v minulosti smaltované výrobky. Od nádobí po kuchyňské linky. „Měli bychom si pamatovat, odkud jsme vzešli,“ řekl k tomu, proč si vybral svou uměleckou techniku Bednář.

Umělec: Pořád se mračím

„Nepočítal jsem s tím, že bych se doma dočkal ještě tak velké výstavy a beru to jako velkou poctu. Osobně jsem vděčný profesoru Miroslavu Mohylovi (†94), který mě ke smaltování dovedl a vždycky podržel. On se vždycky usmíval, já se naopak pořád mračím,“ dodal s nadsázkou výtvarník.

Podle něj je smutné, že z naší země odchází technologie, znalosti, fabriky, výrobní značky… „Nejhorší však je, že mizí tradice,“ posteskl si pan Petr, který stál při zrodu výtvarné skupiny Email Art a položil základ smaltérské školy ve Frýdlantě nad Ostravicí.

Díla budí sexuální touhy

Lidé, kteří mají Bednářovy obrazy doma, tvrdí, že má muž úžasné vnímání světa. „Z těch děl na mě čiší pocit, jako svět vnímal přes nějaké filtry. Je v tom symbolika a určité poselství. V každém z nich je patrný koloběh života a smrti, a pokud má člověk obraz doma, nějak ho ovlivňuje,“ podotkl Zdeněk Trčka z Frýdku-Místku.

Podobně jako Trčka hovoří i jeden z Bednářových přátel. „Mám doma dílo, které prostě, ať tomu někdo věří nebo ne, podporuje sexuální aktivitu, touhu. Na nějaký čas už jsem ho postupně půjčil dvěma kamarádům a klaplo to. Myslím to vážně, nedělám si legraci,“ usmál se muž.

VIDEO: Nadšenci se snaží, aby tanec Ondrášův skok z nížinného Lašska byl kulturní památkou.

Video
Video se připravuje ...

Nadšenci se snaží, aby tanec Ondrášův skok z nížinného Lašska byl kulturní památkou. fb manželů Švachových

Fotogalerie
16 fotografií